Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatskoj vraćeni lipicanci!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatskoj je večeras iz Srbije vraćeno 45 konja lipicanske pasmine, 19 toplokrvnjaka i 2 ponija, od kojih osam izvornih, dok su ostali potomci 88 konja odvedenih 1991. godine iz Lipika.

Konji su se do danas nalazili na vojvođanskim farmama Bukinac i Miloševo kod Novog Sada.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zbog prijedloga pripajanja Gradonačelnici Đakova i Lipika u sukobu zbog ergele Slika nije dostupna Lipicanci ne idu iz Đakova Kosor: Vodit ćemo računa o ponosu svih građana Hrvatske

Na graničnom prijelazu Ilok-Bačka Palanka transport s hrvatskim konjima dovezenim u pet kamiona dočekali su ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković, predstavnici Uprave
za veterinarstvo i predstavnici grada Lipika.

Ravnatelj Uprave za veterinarstvo Mate Brstilo ocjenio je kako se velika većina vraćenih konja nalazi u dobrom stanju.

Ne skrivajući zadovoljstvo što su lipički lipicaneri nakon niza
pregovora i dogovora sa Srbijom konačno vraćeni u Hrvatsku, ministar Petar Čobanković izjavio je kako je u ovom trenutku najbitnije da se jezgro ergele Lipik izuzetno vrijednog i genetski kvalitetnog materijala vratilo, kao i matične knjige konja.

Na pitanje novinara, je li Hrvatska platila povratak konja,
Čobanković je odgovorio niječno.

"Na zadanjem sastanku s srbijanskim ministrom Milosavljevićem rekli smo da smo spremni Srbiji pomoći u tehničkoj pomoći u procesu pridruživanja", rekao je.

Situacija je jednostavno bila takva da je bilo potrebno da se konje vrati. Dolazi kišni period i zima, a povećavaju se i potrebe za hranom i da se konji sada nisu vratili bila bi dovedena u pitanje njihova opstojnost, kazao je Čobanković.

Novinare je također zanimalo je li istina da će Milan Komasović, koji je konje odveo iz Lipika 1991., dobiti posao na lipičkoj ergeli. 

Čobanković je rekao kako je Komasović cijelo vrijeme bio taj koji je držao konje na okupu.

"Ne želim nikoga braniti niti osuđivati. Za to postoje određene
institucije ali je neosporna činjenica da je bilo izuzetno teško
sačuvati ergelu 1991. godine i da je na neki način sreća da su konji zadržani na jednom mjestu", rekao je, napomenuvši kako je Komasović dao izuzetno veliki doprinos povratku konja u Hrvatsku te će se vjerojatno vratiti u Hrvatsku.

Čobanković se ispričao novinarima što su tijekom cijelog
poslijepodneva bili uskraćeni za bilo kakvu informaciju o povratku konja iz Srbije iako su imali saznanja da će se povratak danas dogoditi rekavši kako je bilo riječi o preosjetljivom i preozbiljnom poslu.

"Jednostavno, igrali smo se na oštrici noža i da smo se prevalili na suprotnu stranu vjerojatno se konji nikada ne bi vratili. Zbog toga smo morali reagirati na takav način", opravdavao se Čobanković.

Ravnatelj Uprave za veterinarstvo Mate Brstilo ocjenio je kako se velika većina vraćenih konja nalazi u dobrom stanju.

Nakon kraćeg zadržavanja na graničnom prijelazu Ilok, transport sa konjima nastavio je put prema Lipiku.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene