Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lipicanci ne idu iz Đakova

Kosor: Vodit ćemo računa o ponosu svih građana Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je Saboru poslala zakonske prijedloge vezane uz provedbu odluke o spajanju i racionalizaciji državnih agencija, zavoda i centara.

Prije dva tjedna vlada je odlučila o spajanju 14 tijela s javnim ovlastima u tri ustanove, a najviše je negodovanja u javnosti izazvala odluka o pripajanju đakovačke ergele lipicanaca ergeli u Lipiku, no premijerka Jadranka Kosor je poručila da je riječ o nerazumijevanju vladinih odluka.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene

‘Nitko neće odvesti lipicance iz Đakova ni ugroziti opstanak ove ergele. Radi se isključivo o racionalizaciji. Vodit ćemo računa o svemu i svima, a posebno o ponosu svih građana Hrvatske, a to su ergela u Đakovu, ali i ergela u Lipiku’, poručila je premijerka.

‘Ako naši gosti u Hrvatskoj budu to željeli, vodit ćemo ih i u jednu i u drugu ergelu’, dodala je. Podsjetila je i da je riječ o mjeri iz vladina Programa gospodarskog oporavka, a kritičarima spočitnula što od vlade zahtijevaju racionalizaciju, ali su nezadovoljni kad se uštede odnose na njih.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Stjepan Mikolčić istaknuo je, pak, da će objedinjavanje dviju ergela u jedinstveni Hrvatski centar za konjogojstvo - državne ergele Đakovo i Lipik znatno racionalizirati troškove. ‘Moguće su uštede i do 20 posto’, rekao je.

Paketom zakona kojima se racionalizira tijela s javnim ovlastima obuhvaćeno je 14 pravnih osoba s ukupno 962 zaposlenih. Vlada je utvrdila visinu boravišne pristojbe za 2011., a odlučeno je da se visina pristojbe neće mijenjati, odnosno da će ostati na ovogodišnjoj razini.

Ministar turizma Damir Bajs izvijestio je da su prihodi od boravišne pristojbe ove godine planirani na razini od 311,5 milijuna kuna, od čega bi 280 milijuna kuna trebali uplatiti strani turisti. Vlada je prihvatila prijedlog uredbe o provedbi javnih natječaja i uvjeta za članove nadzornih i upravnih odbora trgovačkih društava u kojima država ima dionice ili udjele.

Minuta šutnje

Sjednica vlade počela je minutom šutnje za poginule hrvatske branitelje, a premijerka Kosor svim je građanima čestitala sutrašnji Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti. Još jednom je naglasila da je Domovinski rat bio pravedan, obrambeni i osloboditeljski te da su građani Hrvatske imali pravo osloboditi svoju zemlju.‘Takva osloboditeljska akcija je i Oluja, njome je pobijeđena agresorska politika Slobodana Miloševića i to su činjenice koje moramo pamtiti i braniti’, rekla je Kosor.

Pritom je naglasila da je vlada okrenuta budućnosti te da će podržavati susjedne zemlje u euroatlantskim nastojanjima, ali i da neće dopustiti bilo kakvu reviziju povijesnih činjenica.
Posebno je zahvalila hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, ističući da će braniteljima, posebno onima koji su za slobodnu Hrvatsku položili svoje živote, biti posvećen trenutak ulaska Hrvatske u EU. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene