Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVAC ZA NERAZVIJENE DIJELOVE HRVATSKE

Hrvatskoj je odobren najveći razvojni Program iz EU fondova: "Iznos od 5,2 milijarde eura omogućit će podizanje standarda i otvoriti niz prilika"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatskoj je odobren najveći razvojni Program unutar Kohezijske politike EU-a, priopćilo je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Nakon usvajanja Sporazuma o partnerstvu u kolovozu 2022. godine, kojeg su svečano potpisale u Zagrebu 29. rujna 2022. godine povjerenica Europske komisije za koheziju i reforme Elisa Ferreira i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, poslana su i dva programa na odobrenje Program Konkurentnost i kohezija i Integrirani teritorijalni program.

Europska komisija je usvojila Program Konkurentnost i kohezija 2021. – 2027., financijski najizdašniji Program unutar Kohezijske politike za Hrvatsku u novom financijskom razdoblju.

U proces izrade programa bili su uključeni svi relevantni hrvatski dionici, predstavnici svih dijelova hrvatskog društva, priopćilo je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Osnovane su radne skupine, prema ciljevima politike Europske unije, poštujući načelo partnerstva, koje se temelji na pristupu višerazinskog upravljanja, a uključuje predstavnike s nacionalne te regionalne i lokalne razine kao i predstavnike gospodarskih i socijalnih partnera, civilnog društva, akademske i znanstvene zajednice, koji su sudjelovali putem četiri održane sjednice te niza sastanaka radnih skupina.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak čestitala je svim kolegicama i kolegama na izvrsno obavljenom poslu te izrazila zadovoljstvo odobrenjem Programa Konkurentnost i kohezija 2021. – 2027., te je kazala kako je Program uz sve nacionalne prioritete dodatno osnažen i regionalnim pristupom usmjerenim i na potpomognuta i brdsko-planinska područja Hrvatske.

"Ovaj iznos od 5,2 milijardi eura za koji smo se izborili omogućit će podizanje standarda življenja i otvoriti niz prilika za razvoj, a po prvi puta imamo posebne alate za nerazvijene dijelove Hrvatske i brdsko-planinskih područja naše domovine.

Novim sredstvima Kohezijske politike osigurat ćemo rast i razvoj svih krajeva Hrvatske. Digitalizacija, ozelenjivanje i ulaganja u prometnu povezanost ono su što će hrvatske građane i hrvatsko gospodarstvo u sljedećem desetljeću učiniti snažnijima i otpornijima na izazove i promjene turbulentne ere u kojoj živimo - ere rata na europskom kontinentu, geopolitičkih napetosti i ekonomskih nestabilnosti.

Pročitajte i ovo Požeška korupcija - 4 korupcija u Novoj Gradiški Dvije osobe osuđene za muljažu s EU fondovima, ne idu u zatvor, ali moraju platiti po 100 i 200 tisuća kuna

Osnažit ćemo ono što direktno mijenja nabolje život našim sugrađankama i sugrađanima: javne usluge, zdravstvo, obrazovanje, kulturu, društvene sadržaje i, najbitnije, ravnomjerno to učiniti u svim dijelovima Hrvatske, kako nijedan dio naše Domovine ne bi bio osuđen na sporiji razvoj.

Pročitajte i ovo Ilustracija izvješće revizora Muljanje s EU fondovima? Nepravilno potrošeno više od pet milijardi eura: "Ne spada pod prijevare, ali..."

Ravnomjerni razvoj svih dijelova Hrvatske naša je dužnost prema Hrvatskoj, hrvatskim građanima, ali i pitanje hrvatske nacionalne sigurnosti u vremenu koje dolazi", naglasila je ministrica Tramišak.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene