Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rajičić o Oluji

'Hrvatsko topništvo gađalo je samo vojne ciljeve'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekadašnji zapovjednik topništva Zbornog područja Split Marko Rajčić danas je, u dopunskom svjedočenju pred Haškim sudom, ustrajao na tvrdnji da je hrvatsko topništvo u Oluji gađalo vojne ciljeve i da nijedan projektil nije ispaljen bez precizno određenih koordinata meta.

'Tijekom cijelog Domovinskog rata nisam ispalio niti jedan projektil bez egzaktnih koordinata. Niti ja, niti postrojba kojom sam zapovjedao. Nikad', ustvrdio je Rajčić dajući dopunski iskaz u postupku protiv trojice hrvatskih generala optuženih za zločine tijekom Oluje u ljeto 1995.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gađali ih topništvom Izrael odgovorio na rakete iz Libanona Slika nije dostupna Usvojen program 17 AMBICIOZNIH CILJEVA Za put do boljeg svijeta

Rajčića, koji je u predmetu 'Gotovina, Čermak i Markač' svjedočio u ožujku, pred Tribunal je ponovno pozvalo tužiteljstvo kako bi odgovorio na pitanja o popisu topničkih ciljeva Jagoda operativne skupine Zadar koji su naknadno uvršteni u dokazni spis. Tužiteljstvo preko toga popisa pokušava dokazati kako ciljevi hrvatskog topništva nisu bili precizno navedeni niti su svima bile određene koordinate, a kako bi poduprlo točku optužnice o neselektivnoj i prekomjernom uporabi topništva u Oluji.

No Rajčić, koji je u toj akciji bio Gotovinin pomoćnik za topništvo, tvrdi da je taj popis zapravo 'banka podataka', obavještajna procjena neprijateljskih ciljeva uoči Oluje koja je zapovjedniku topničke skupine 5 Zadar služila kao 'pomoćno sredstvo' za izradu preciznih popisa ciljeva. Rajčić je potom detaljno objasnio metodologiju po kojoj su zapovjednici topničkih skupina na temelju takvih podataka i pomoću topografskih karata određivali koordinate ciljeva te formalnu i sadržajnu razliku između baza podataka i tzv. tablica ciljeva po kojima su granatirali ciljeve. To znači, rekao je Rajčić, da nisu gađane sve mete iz baze podataka, kao i to da su neke određene u samoj borbi, na temelju zahtjeva borbenih jedinica za topničkom potporom.

Granatiranje Srba bio je odgovor na njihove napade

Tužitelje su zanimale i njegove zapovjedi o granatiranju Srba 9. kolovoza i Drvara 12. kolovoza 1995., nakon što je okončana glavnina operacije Oluja.

Rajčić je napade opravdao činjenicom da su ostaci tzv. krajinske vojske kod Srba topništvom i pješaštvom napale 4. brigadu HV-a, a napad na Drvar obavještajnim podacima o planiranom protunapadu vojske Republike Srpske u području Bosanskog Grahova.'To je bilo legitimno', ustvrdio je Rajčić rekavši da je do protunapada kod Drvara doista i došlo pri čemu su poginula 24 hrvatska vojnika.

Upitan o tome je li dobivao povratne informacije o učincima djelovanja hrvatskog topništva, Rajčić je rekao da su on i Gotovina bivali obavješteni samo 'ako bi došlo do nekih poremećaja', a da su za sva druga izvješća bili predviđeni redovni kanali izvještavanja. Suđenje se nastavlja koncem tjedna dokaznim postupkom obrane.

(Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene