Iako se većina studenata hrvatskih sveučilišta o financijskim temama rijetko ili nikad ne informira, za sebe polovica smatra da su štedljivi. Ovo je tek dio rezultata istraživanja o financijskoj pismenosti mladih, koje su proveli znanstvenici s Hrvatskog katoličkog sveučilišta, a istraživanje je pokazalo i bi li znali izabrati najpovoljniji kredit.

Galerija


Paula Stier, studentica komunikologije, za sebe će reći da financijski nije pismena: ''Mislila sam da je financijska pismenost samo kako upravljati novcem i prihodima, a opet, ima puno elemenata ovdje i puno je složenije nego sam ja to poimala''.

Vezani članci Slika nije dostupna Gotovo 50% Hrvata ne zna izračunati kamatu Slika nije dostupna Djeca su nam financijski nepismena, a kakvi ste vi?

Ne poznaje najbolje ni ostatak nacije. Jer Hrvati su manje pismeni od prosjeka Europske unije. Omjer je 44 prema 53 posto. Istraživanje znanstvenika s Hrvatskog katoličkog sveučilišta, pokazalo je i da se 72 posto studenata rijetko ili uopće ne informira o temama vezanim za financije.

''Primjerice o kamatnom računu, nerazumijevanje kamatnog računa, nerazumijevanje pojma inflacije, diverzifikacije rizika, to su ekonomski pojmovi koji nam trebaju i kao neekonomistima'', objašnjava Roman Šubić, sa Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Koja je vrsta kredita najnepovoljnija s obzirom na visinu kamate ne bi znalo 32 posto studenata. A baš takve zamke do sada su se pokazale kao slabe točke u vođenju osobnih financija. ''Ljudi nisu svjesni različitih rizika kojima su izloženi u kontekstu upravljanja osobnih financija. Primjerice kad govorimo o kreditima, oni nisu svjesni prava i obveza koji proizlaze iz takvih ugovornih odnosa'', kaže profesorica Dajana Barbić s Ekonomskog fakulteta.

Financijska pismenost uči se već kod kuće, naglašava Šubić: ''To počinje i s roditeljima koji trebaju određivati životne navike djeteta, od novca u kasici prasici do većih životnih odluka.''

Školsko obrazovanje je ključno, a edukaciju provodi i Hrvatska narodna banka. ''Prošle godine preko 3600 učenika i studenata je prošlo kroz HNB iz 29 gradova, preko 100 učitelja. Mi smo sad krenuli s programom učenja učitelja'', rekao je Boris Vujčić, guverner HNB-a.

Rizik je - isto što i nesigurnost za čak 60 posto ispitanih, a da iznenada dobiju 20 tisuća kuna, pokazalo je istraživanje, oni bi ih stavili na štedni račun u banci.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr