Skupina mladih okupljena u HUKI - Hrvatski ured za kreativnost i inovacije promiče poduzetništvo i različite oblike cjeloživotnog učenja kao glavne pokretače hrvatskog gospodarstva.


Jedan posjet Izraelu potaknuo je skupinu zagrebačkih studenata ekonomije na pokretanje vlastite udruge. "Vidjeli smo da tamo poduzetništvo jako dobro funkcionira, da ima niz startupova, da su inovacije veoma razvijene. Stupili smo u kontakt s izraelskim udrugama koje se bave poticanjem poduzetništva i odlučili nešto takvo napraviti u Hrvatskoj", kaže Andrej Hanzir jedan od osnivača HUKI-ja, Hrvatskog ureda za kreativnost i inovacije. 

Vezani članci Goran Čipčić pobjednik je prve sezone Startaj Hrvatska Dobre vijesti za male proizvođače - krenuo je projekt koji je i Goranu omogućio poslovni uzlet: "Pronašao sam ono u čemu sam najbolji" Studenti počistili za sobom nakon druženja u Osijeku Osječki studenti družili se kod kampusa, policija ih samo gledala, a poslije su i počistili nered iza sebe

Ova neprofitna udruga, koja trenutno broji 15 članova, putem različitih konferencija, skupova i radionica radi na povezivanju posebno mladih, ali i svih drugih s uspješnim ljudima iz cijelog svijeta kao i s mladim poduzetnicima i studentima drugih sveučilišta. Njihov glavni cilj je poticanje poduzetništva u Hrvatskoj koje smatraju glavnim pokretačem našeg gospodarstva. "Želimo potaknuti kreativno učenje i cjeloživotno učenje među svim ljudima neovisno koliko su stari, odnosno mladi", ističe Andrej.

Kao glavni problem motiviranja kreativnosti  kod mladih za nešto novo i drugačije vide edukaciju koja ih opterećuje s previše informacija. "Jako je bitan neformalni dio gdje se ljudi mogu fokusirati na tematiku koja ih zanima, kritički promatrati iz različitih uglova i doći do novih, inovativnih, kreativnih rješenja", kaže Karla Landripet, voditeljica međunarodnih odnosa. 

Kao jedan od najvažnijih projekata ističu LEAP Summitinternacionalnu konferenciju koja će do 13. svibnja u Zagrebu okupiti više od 1000 mladih poduzetnika, pokretača promjena, profesionalaca i studenata iz 33 zemlje. 60 profesionalaca i vrhunskih stručnjaka pokušat će prenijeti svoje znanje o poduzetništvu, inovacijama i razvoju karijere. "Jedan od razloga nastanka LEAP-a prošle godine je cjelokupni odgovor na formalno obrazovanje u Hrvatskoj s kojim nismo potpuno zadovoljni čisto iz razloga što se bazira previše na zastarjele teorije i premalo primjera iz prakse", naglašava Karla.

"Ovom konferencijom želimo potaknuti na poduzetništvo, kreativno razmišljanje i dati im motivaciju da nastave ili da započnu s nekim svojim projektom, a da se ne boje neuspjeha nego hrabro idu dalje", zaključuje Andrej i poziva sve da im se, ako ne na LEAP Summitu, pridruže na nekom od budućih projekata.