Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plan za 2012.

'Hrvatski turizam se širi na daleka tržišta zbog moguće nove krize'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo turizma je na Vladu već uputilo Akcijski plan za iduću turističku sezonu koji je napravljen u suradnji sa sektorom.

Nastavit će se sve ono što je bilo dobro u ovoj godini, ali ima i novosti kojima se žele privući gosti iz dalekih tržišta poput Kine, Japana i Indije. Pripreme za iduću sezonu već su odavno počele, sve kako bi hrvatski turizam odolio oštroj konkurenciji mediteranskih zemalja.

Pročitajte i ovo Stare jezgre - 2 Po uzoru na Veneciju Hoće li i biser Jadrana naplaćivati ulaz? Turisti: "Platili bismo i 10 eura"; Domaći: "Ni slučajno, ne želimo biti samo za elitu" Ilustracija Veliki problem Slovenci uputili neobičan zahtjev zbog brojnih turista koji će ići prema Hrvatskoj: "To su zatražili prvi put"

'Pripreme za sljedeću sezonu počele su polovicom godine, ugovaranja su tijeku. Na krilima ove dobre sezone ugovaramo sljedeću. Ono što vidimo sa strane tržišta i partnera je da interes nije smanjen, naprotiv, interes se povećava', rekao je Boris Žgomba, predsjednik Hrvatske udruge putničkih agencija.

'Krećemo tradicionalno sa sajmovima, s prezentacijama na tržištima, marketinškim oglašavanjima i, jasno, s investicijama', rekla je Alma Radoš glasnogovornica Solaris Šibenik.

'Mi ovog trenutka zbrajamo rezultate rekordne 2011. godine, ali već duže vrijeme radimo na 2012. Akcijski plan je upućen prema Vladi, napravit ćemo i nove mjere koje trebaju omogućiti da Hrvatska bude konkurentna i u narednoj godini', rekao je ministar turizma Damir Bajs i dodao da su konkurenti uvijek isti - Italija, Francuska i Španjolska.

Sve je više najava da će eurozonu pogoditi još jedna kriza, ali ministar kaže da su prognoze što se turizma tiče još uvijek pozitivne. 'Mi očekujemo plus pet posto i to je prognoza Svjetske turističke organizacije. Međutim, naravno, može se dogoditi da eurozona bude potresena i upravo zbog toga Hrvatska ide na daleka tržišta koja nisu time zahvaćena. Tako da imamo plan pojačati svoje aktivnosti za Kinu, Indiju, Japan i Ameriku. Hrvatska mora imati i plan B', zaključio je ministar Bajs.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene