Hrvatski tim kriminalističke vojne policije otputovao je u Kabul, zajedno s brigadnim generalom Krešom Tuškanom kako bi istražili okolnosti napada u kojem je poginuo Josip Briški, a dvojica hrvatskih vojnika su ranjena.

Galerija


Dok je jedan ranjeni hrvatski vojnik na liječenju, a drugi se vratio u Hrvatsku dobrog zdravlja, u afganistanski glavni grad Kabul otputovao je hrvatski tim kriminalističke vojne policije, zajedno s brigadnim generalom Krešom Tuškanom. Istražuju okolnosti napada.

Na pitanje kada bi mogli biti poznati rezultati službene istrage, brigadni general Perica Turalija, zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga kaže: ''Što se tiče naših pripadnika, oni su poštivali sve procedure koje dolje vrijede. A što se istrage tiče, kad vidimo naše Povjerenstvo koje se trenutno nalazi dolje, oni će dati šire informacije''. Dodaje da Povjerenstvo ima pet članova, te da je jedan od njih pripadnik zapovjedništva u Afganistanu.

Josip Briški (Foto: MORH) U krvavom napadu u Kabulu poginuo je skupnik Josip Briški: Iza sebe ostavio suprugu i jednogodišnjeg sina

Podsjetimo, u blindirano vozilo u kojem su se nalazili hrvatski vojnici zaletio se bombaš samoubojica. Nakon napada zbrinuti su u američoj vojnoj bolnici u Bagramu, no najteže ozlijeđeni nekoliko sati nakon napada podlegao je ozljedama. Riječ je o pripadnicima specijalnih snaga. U Afganistanu su obučavali tamošnju specijalnu policiju i nisu sudjelovali u borbenim misijama.

U napadu je stradao 27-godišnji Josip Briški. Njegovo tijelo prevezeno je u Hrvatsku i u petak 26. srpnja održana je svećena komemoracija u Ministarstvu obrane, a u subotu je bio pokop na groblju Markovo polje.

Dvojica hrvatskih vojnika, koji su ranjeni u bombaškom napadu talibana, napustili su Afganistan. Jedan od njih vratio se u Hrvatsku i dobrog je zdravstvenog stanja. Drugi, teže ozlijeđeni specijalac, prevezen je u Njemačku i nalazi se u američkoj vojnoj bolnici, pokraj baze u Ramsteinu.

Vozila hrvatskih vojnika napadnutih u Afganistanu (Foto: MORH) - 1 Talibani preuzeli odgovornost za napad u Kabulu: "Ubili smo ili ozlijedili veliki broj agenata CIA-e"

Nakon liječenja u jednoj od najvećih europskih bolnica, specijaliziranih za ratnu kirurgiju, vratit će se u Hrvatsku, gdje će nastaviti rehabilitaciju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr