Obavijesti Video Pretražite Navigacija
velika improvizacija

Ministar Bošnjaković o neredu u pravosuđu i izboru novog državnog odvjetnika: "Ograničeni smo uvjetima u kojima se svi nalazimo"

Hrvatska već 64 dana nema glavnog državnog odvjetnika. Natječaj je gotov, kandidati se znaju i sada se samo mora odabrati nasljednik Dražena Jelenića. Podsjetimo, dužnost je morao napustiti kada je javnost doznala da je mason, a o tome nije izvijestio prije nego što je izabran.

Odvjetništvo čeka novog šefa ili šeficu, a sudovi su zatvoreni ili razrušeni. Ukratko, svi su prepušteni velikoj improvizaciji. S ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem o tome je razgovarao reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago.

Pročitajte i ovo Invalidska kolica vrlo je važno Uključivanje osoba s invaliditetom na tržište rada: "Sretna sam zato što sam finacijski neovisna" Ilustracija PORAZNO ISTRAŽIVANJE Imaju najjaču ekonomiju u Europi, ali većina stanovnika smatra da se ne isplati raditi

Vlada će sutra donijeti odluku o Povjerenstvu koje će razgovarati sa šestero kandidata za novog državnog odvjetnika.

"Nećemo sutra znati ime. Sutra će se oformiti Povjerenstvo koje se sastoji od premijera i pet ministara čiji resor je vezan za rad DORH-a", rekao je Bošnjaković i dodao kako će se onda dobiti cjelovitija slika i nakon toga će Vlada donijeti odluku.

Na pitanje zašto se razgovori s kandidatima neće održati javno u Saboru, Bošnjaković kaže da to nije zabranjeno.

Tvrdi da nisu dali nikakav mig zamjenici glavnog državnog odvjetnika Zlati Hrvoj-Šipek da se javi na natječaj te da je otvoren javni poziv.

"Razgovor s prvom zamjenicom nije bio, ona obavlja te poslove, imala je cijeli niz pitanja koja su otvorena, imali smo razgovor o tome", rekao je ministar te dodao kako će Povjerenstvo ocijeniti životopise kandidata i njihove programe rada. Bošnjaković ne očekuje da će procedura dugo trajati. Već idući tjedan Povjerenstvo bi moglo obaviti sve razgovore, a tjedan nakon toga procedura bi mogla u Sabor.

Ministar pravosuđa kaže da nije baš da sudovi rade kako tko želi, već su ograničeni uvjetima u kojima se svi nalazimo. Organiziraju se rasprave u hitnim predmetima gdje su sudovi vezani rokovima, a drugi moraju čekati kako se ne bi riskiralo zdravlje, objašnjava ministar te ističe kako ne postoji opasnost da bitni predmeti odu u zastaru.

"Ova situacija ne traje toliko da bi bila opasnost od zastare. Nemamo opasnosti od takvih predmeta i name potrebe za donošenjem zakona. Držali smo se preporuka, mojih, Vrhovnog suda...", kazao je Bošnjaković. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene