Hrvatska već 64 dana nema glavnog državnog odvjetnika. Natječaj je gotov, kandidati se znaju i sada se samo mora odabrati nasljednik Dražena Jelenića. Podsjetimo, dužnost je morao napustiti kada je javnost doznala da je mason, a o tome nije izvijestio prije nego što je izabran.


Odvjetništvo čeka novog šefa ili šeficu, a sudovi su zatvoreni ili razrušeni. Ukratko, svi su prepušteni velikoj improvizaciji. S ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem o tome je razgovarao reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago.

Vezani članci Prvi maj Sindikati otkrili planove za proslavu 1. maja: "Za Hrvatsku zadovoljnih radnika" Nepalski radnici u Hrvatskoj - 3 U baranjskim plastenicima nisu mogli pronaći domaće radnike pa su stigli - Nepalci: ''Lijepili smo plakate, slab je odaziv''

Vlada će sutra donijeti odluku o Povjerenstvu koje će razgovarati sa šestero kandidata za novog državnog odvjetnika.

"Nećemo sutra znati ime. Sutra će se oformiti Povjerenstvo koje se sastoji od premijera i pet ministara čiji resor je vezan za rad DORH-a", rekao je Bošnjaković i dodao kako će se onda dobiti cjelovitija slika i nakon toga će Vlada donijeti odluku.

Na pitanje zašto se razgovori s kandidatima neće održati javno u Saboru, Bošnjaković kaže da to nije zabranjeno.

Tvrdi da nisu dali nikakav mig zamjenici glavnog državnog odvjetnika Zlati Hrvoj-Šipek da se javi na natječaj te da je otvoren javni poziv.

"Razgovor s prvom zamjenicom nije bio, ona obavlja te poslove, imala je cijeli niz pitanja koja su otvorena, imali smo razgovor o tome", rekao je ministar te dodao kako će Povjerenstvo ocijeniti životopise kandidata i njihove programe rada. Bošnjaković ne očekuje da će procedura dugo trajati. Već idući tjedan Povjerenstvo bi moglo obaviti sve razgovore, a tjedan nakon toga procedura bi mogla u Sabor.

Ministar pravosuđa kaže da nije baš da sudovi rade kako tko želi, već su ograničeni uvjetima u kojima se svi nalazimo. Organiziraju se rasprave u hitnim predmetima gdje su sudovi vezani rokovima, a drugi moraju čekati kako se ne bi riskiralo zdravlje, objašnjava ministar te ističe kako ne postoji opasnost da bitni predmeti odu u zastaru.

"Ova situacija ne traje toliko da bi bila opasnost od zastare. Nemamo opasnosti od takvih predmeta i name potrebe za donošenjem zakona. Držali smo se preporuka, mojih, Vrhovnog suda...", kazao je Bošnjaković. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju