Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Devetero hrvatskih speleologa vratilo se s jedne od najopasnijih ekspedicija u dalakoj Maleziji.


Opasne zmije, škorpioni, pauci, neprohodan teren prašume, ali i neobična hrana samo su dio onoga s čime su se svakodnevno susretali.

Vezani članci Omikron, ilustracija I oni su zabilježili prvi slučaj zaraze omikronom, ali od jedne stvari ne odustaju PR U akciji Lidla, HGSS-a i Čistog podzemlja dosad izvađeno 225 kubika otpada iz jama i špilja diljem Hrvatske

Osim što su istraživali bespuća, špilje i vapnenačka brda daleke Malezije , članovi ekspedicije, obučavali su lokalne speleologe. 'Devet hrvatskih speleoploga u mjesecu rujnu bilo je na speleološkoj ekspediciji u Maleziju gdje su istraživali zajedno s lokalnim speleolozima, spilje i jame na poluotoku', rekao je Siniša Jembrih, voditelj ekspedicije

Iznimno neprohodan šumski teren i teški klimatološki uvjeti samo su dio doživljaja ekspedicije. 'Malezijske špilje bujaju životom, ima puno raznih vrsta šišmiša, raznih zmija, paukova škorpiona', rekao je Jembrih.

>> Nevjerojatna ljepota mistične Zmajeve špilje

'Velik dio ekspedicije bilo je i obučavanje lokalnih speleologa, jer imaju vrlo malo opreme i vrlo malo iskustva' rekao je Jembrih, čime je osim osim istraživačkog, ekspedicija je imala i edukativni karakter.

'Strah postoji od nekakvih mogućih ozljeda koje su moguće jer se radi ipak o dosta, zahtjevnoj i opasnoj djelatnosti, rekla je speologinja Ana Bakšić. 'Njihove šume,priroda, špilje to je bilo onako impresivno za vidjeti' rekao je Ivan Limić, najmlađi član ekspedicije.

Duboke špilje ekspediciji su bile lak zalogaj. No hrana je priča za sebe, prilagodba na čudne okuse svima je teško pala. Članovi ekspedicije posebno pamte mrkvu s mlijekom.
'Kad smo bili na Borneu hrana je bila dosta jaka,sve je bilo chili, chili,a kada smo bili u Merapohu, sve je bilo jako slatko, rekao je Limić. Šplje Malezije su iza njih, pripreme za nove pohode već su počele.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju