Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sportski praznici

Razgibavanje od glave do pete: Kako natjerati klince da dignu glave od računala

Aktualno Galerija Ivančica Valek, kineziologinja - 1 Ivančica Valek, kineziologinja - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ivančica Valek, kineziologinja - 2 Ivančica Valek, kineziologinja - 2 Foto: DNEVNIK.hr Sportski praznici mladih: Poticanje aktivnosti - 1 Sportski praznici mladih: Poticanje aktivnosti - 1 Foto: DNEVNIK.hr Sportski praznici mladih: Poticanje aktivnosti - 2 Sportski praznici mladih: Poticanje aktivnosti - 2 Foto: DNEVNIK.hr +3 Sportski praznici mladih: Poticanje aktivnosti - 3 Galerija 1/8 >>
Nakon škole u koroni, nove normale bez previše kretanja - sjajna stvar za učenike:

Hrvatski školski sportski savez organizira program ''Sportski praznici''. I to - besplatno.

Sve manje na igralištima - sve više za računalima. Stvarnost je to današnjih školaraca koja ostavlja posljedice na njihovo zdravlje.

"Posebno oni koji su od kad je počela pandemija imali u većoj mjeri nastavu online sigurno imaju određena odstupanja odnosno smanjenje tih vještina koje su uobičajene da se razvijaju i jačaju u ovoj dobi", objašnjava doc. dr. sc. Vera Musil, dr. med. specijalist školske medicine.

Diljem Hrvatske ovog ljeta održat će se ''Sportski praznici'', sportsko-edukativni program za osnovnoškolce.

"Nama je interes razgibati tijelo od pete do glave i razigrati djecu", kaže Nikola Perković, predsjednik Hrvatskog školskog sportskog saveza.

Grupe od 40-ak učenika formirat će se prema uzrastu djece, a s njima će 3 sata na dan raditi kineziolozi.

"To nije programska aktivnost koja će se bazirati isključivo na sportskim sadržajima, tu će biti i edukativnih sadržaja, između ostalog djeca će imati pauzu u kojoj će im biti osiguran i obrok", govori Ivan Dujić, glavni tajnik Hrvatskog školskog sportskog saveza.

"Program je zamišljen da bude na igralištima, da budu vani na otvorenom na zraku. Ali u blizini je dvorana ako bude loše vrijeme da nema prekida, jer prekida je previše bilo, da uđu u dvoranu i odrade", dodaje Perković.

Djeca će sudjelovati u raznim sportovima, poštujući epidemiološke mjere. Program je besplatan, a sve financira Ministarstvo turizma i sporta. Roditeljima se program sviđa.

"Mislim da je to odlično i uvijek nedostaje takvih sadržaja za djecu, pogotovo ako su besplatni", smatra Mirjana iz Pule.

"Podržavam bilo kakav sportski događaj koji ide u korist djeci i njihovom razvoju, pogotovo psihomotoričkom, dapače, apsolutno", dodaje Kruno iz Zagreba.

''Sportski praznici'' počinju 28. lipnja i trajat će do 23. srpnja, a zainteresirani će se prijavljivati profesorima tjelesnog.

Djecu je potrebno animirati

Aktualna istraživanja pokazuju - hrvatska djeca sve su deblja, premalo se kreću. Kako to promijeniti, reporterka Dnevnika Nove TV Karla Trstenjak pitala je Ivančicu Valek, kineziologinju i predsjednicu ŠSS-a Zagrebačke županije.

''Mislim da je najbitnije ponuditi im dobre motoričke sadržaje. Naravno da je ovaj projekt ''Sportski praznici'' usmjeren upravo prema tome da uključi što veći broj djece kroz te četiri grupe da odrade, kroz vodstvo profesora kineziologa'', rekla je Valek.

Ako se djeca nalaze sami u kući, govori, sigurno će posegnuti za mobitelima, tabletima i računalima. Djecu treba animirati ''pomoću dobro isplaniranih aktivnosti'' da bi mogli razvijati motorička znanja i sposobnosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POKRIVA PET ŽUPANIJA Marina Bešić Đukarić dopisnica je u čijim je rukama istok Hrvatske: ''Najljepše je kada nekome s pričom pomognemo ukazati na problem pa se to riješi''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 665 novozaraženih, 45 preminulih Stožer ove županije ima važnu poruku za sve koji su primili prvu dozu cjepiva: "Kod nas virus još cirkulira, treći val nije gotov"

Neka djeca imaju i u najranijoj dobi problema s tjelesnom masom, ali potrebno je to usmjeriti u dobrome smjeru. Projektom su obuhvaćene tjelesne aktivnosti koje uključuju poligone, štafetne igre, orijentacijsko kretanje, trčanje, sportove reketom i još mnogo aktivnosti.

Već sada je zainteresirano više od 10.000 učenika za program koji će voditi više od 120 stručnjaka kineziologa.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene