Hrvatski sabor u četvrtak će raspravljati o Vladinom prijedlog porezne reforme, odnosno paketu izmjena i dopuna devet zakona koji se tiču poreza.

Galerija Božo Petrov (Foto: Dnevnik.hr) Gordan Maras (Foto: Dnevnik.hr) Gordan Maras (Foto: Dnevnik.hr) +0 Ilustracija: Patrik Macek/PIXSELL

Treći je to krug poreznog i administrativnog rasterećenja u okviru porezne reforme koja je započela krajem 2016., s primjenom 2017. godine.

Vezani članci Plin, ilustracija Hoće li Vlada "spasiti" građane? Ako ne smanje PDV - računi za plin uvećat će se za oko 3700 kuna Arsen Bauk Bauk predlaže da se sjednica DSV-a održi u Saboru: Biraju se čelnici dva zagrebačka suda i Visokog kaznenog suda RH

Izmjenama devet poreznih zakona planira se daljnje porezno rasterećenje gospodarstva i građana u ukupnom iznosu od 2,7 milijardi kuna. U prva dva kruga porezne reforme, porezno rasterećenje iznosilo je 3,6 milijarde kuna.

Među zakonima koji bi se trebali naći na dnevnom redu su i izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost kojima je predviđeno proširenje primjene snižene stope PDV-a od 13 posto od 2019. godine na dječje pelene, isporuku živih životinja, mesa i jestivih klaoničkih proizvoda, ribe i rakova, mekušaca i ostalih vodenih beskralježnjaka, jestivog povrća, korijena i gomolja, voća i orašastih plodova te isporuku jaja, kao i smanjenje opće stope poreza na dodanu vrijednost (PDV-a) na 24 posto od 2020 godine. 

U poreznom paketu su i izmjene zakona o porezu na promet nekretnina, zakona o porezu na dobi i na dohodak, izmjene i dopune Općeg poreznog zakona itd.

Tijek sjednice pratite u nastavku:

10:06 Ministar financija Zdravko Marić pred zastupnicima brani poreznu reformu

10:04 Božo Petrov je tijekom stanke u Saboru dodatno komentirao aferu SMS

"To je unutarstranačka HDZ-a, bojim se da će to na kraju završiti kao 'ujeo vuk magare'", rekao je Petrov.

9:50 Stanku je zbog zakona u sklopu porezne reforme zatražio i SDP-ov Gordan Maras.

"Umjesto da uredimo državu, mi gazimo male poduzetnike. Stisni, ižmiči, zatvori i ne daj da rade. Zatvaraju se objekti diljem zemlje zbog dvije ili tri kune ili zato što nije tringlt maknuo iz kase. Bavite se time da uredite našu zemlju i da se špijunaža uplete u najviše razine vlasti. Zatvarate cvjećarne zbog jedne margarete", kazao je Maras i ministru Mariću poklonio cvijet.

9:36 Na početku sjednice stanku je u ime kluba zastupnika Mosta zatražio Božo Petrov.

"Imate skupu i neuničkovitu upravu. Zakoni koji bi trebali biti bitni se na kraju pretvore u 40 kuna više za građane. Vi se bavite svojim SMS pričama na razini Delboya iz Mućki", kazao je Petrov.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju