Riječki kapetan Duško Jelača i prvi časnik Vanja Maričić napokon su na slobodi.


Zbog nedostatka dokaza obustavljen je postupak protiv hrvatskih pomoraca i posade broda koji su zbog sumnje u krađu goriva s broda gotovo tri mjeseca bili prisilno zadržani u Angoli.

Vezani članci Vratio se kruzer s našim pomorcima - 3 Dvjesto tisuća pomoraca zatočeno na brodovima: Potrebno je djelovanje da se izbjegnu pomorske nesreće i katastrofe za okoliš U Podgorici uhićeno 15 pomoraca - 3 13 pomoraca završilo na razgovoru s policijom zbog incidenta u avionu: "Napili su se, pušili, napali stjuardese. Jedan idiot im je pobjegao, pa sam ga ja uhvatio"

Nakon povratka iz Angole u Rijeku, Riječani su istaknuli kako im je prijetilo od četiri do osam godina zatvora, te kako su prva dva mjeseca zadržavani bez pismenog naloga. Angolu opisuju kao duboko korumpiranu zemlju. Tek nakon međunarodnog pritiska pušteni su na slobodu.

„Ono što sad slijedi je bitka da se ovakve priče više ne ponavljaju. Sindikat pomoraca mora odraditi ovaj drugi cilj, a to je sukobiti se i s kompanijom i istaknuti ovaj problem na nivou svjetske javnosti kako se ovakvi slučajevi više ne bi ponavljali. Naime, pravila igre postoje, ali ih treba sprovoditi i moramo se pobrinuti da se da to tako ubuduće i bude bez obzira je li riječ o Angoli ili Grčkoj , Hrvatskoj ili Velikoj Britaniji ovakve stvari se više ne smiju ponavljati, kaže Neven Melvan, tajnik Sindikata pomoraca.