Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Manevar pred izbore?

Kako će Cerarova ostavka utjecati na Hrvatsku? Političari uvjereni da se radi o PR potezu

Miro Cerar i Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr)
Miro Cerar i Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Anže Božič (Foto: Dnevnik.hr) Anže Božič (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Miro Cerar i Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Naprasna ostavka slovenskog premijera odjeknula je i u Hrvatskoj. Hrvatski političari uvjereni su da je riječ o PR manevru pred izbore. A problem s granicom, koji Slovenci žele odvesti pred sud, poručuju, neće proći. No, je li to doista i tako?

O političkom iznenađenju, koje je priredio Miro Cerar, hrvatski premijer danas ni riječi. No, u Vladi i na Zrinjevcu pomno prate vijesti iz Slovenije. Pa i najavu tužbe protiv Hrvatske.

"Zašto bi imali komplikacije? Naravno da neće imati komplikacije. A i predsjednik Vlade je ranije dao stajalište o tome kako ćemo reagirati ako se Slovenija uputi tim putem. Smatramo da nema nikakvog temelja", kaže Andreja Metelko-Zgombić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova.

Pročitajte i ovo Kuća, ilustracija Strog financijski plan Mladi par iz susjedstva sagradio kuću bez kredita: "Ne znam kako nam je ovo uspjelo..." Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar (Foto: AFP) Bio je i njezin osnivač Miro Cerar napustio stranku koja je nosila njegovo ime: "Već odavno to nije stranka Mire Cerara"

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković poručuje ribarima da mogu biti mirni. "Ribarima smo osigurali pravnu pomoć. Koliko znamo, novih predmeta nema", kaže Bošnjaković. 

Bivši šefovi diplomacije složni su da je potez Mire Cerara PR potez. Miro Kovač smatra da je taj potez povučen "isključivo zbog izbora i zbog lošeg rejtinga u javnosti" 

Vesna Pusić kaže da Cerarova ostavka ima veze ili s prugom ili s izborima ili s kombinacijom. "Tu Hrvatska nije bila bitniji faktor", kaže Pusić, koja je uvjerena da Slovenija i s tužbom bilda mišiće. "Mislim da mnogi sudionici u izborima računaju da će im taj potez pojačati podršku", kaže Pusić.

Iako hrvatski političari uvjeravaju da tužba neće proći, bivši hrvatski veleposlanik u Sloveniji Ivica Maštruko se ne slaže. "Ukoliko se budu pozivali na stavove europskih zemalja ili značajnih vodstava, tada oni imaju podršku, jer će se svi zalagati za poštivanje međunarodnih uzusa", kaže Maštruko.

A šef SDP-a Davor Bernardić uvjeren je da Cerarova ostavka ne mijenja ništa za Hrvatsku. Dogovor sada nije bio moguć, jer su slovenski političari u kampanji. 

"Ono što je jasno da bi dvije socijaldemokratske vlade, jedna u Hrvatskoj, druga u Sloveniji, riješile sva otvorena pitanja. Došlo je vrijeme da umjesto susjeda imamo partnere i prijatelje", kaže Bernardić.

Povlačenje tužbe i dogovor s Hrvatskom pred izbore u Sloveniji nitko ne spominje. Vrati li se na vlast desnica s Janezom Janšom, stručnjaci ne očekuju promjenu političkog kursa prema Hrvatskoj.

"Odnosi Hrvatske i Slovenije neće se promijeniti zbog ostavke"

Anže Božič, novinar slovenskog POP TV-a, rekao je u analizi za Novu TV, da se odnosi Slovenije i Hrvatske kratkoročno zbog ostavke Cerara neće promijeniti.

"Sinoć je na sjednici Vlade prihvaćen zaključak, još prije nego što je Cerar najavio svoj odlazak, da će Slovenija sama nastaviti s tužbom protiv Hrvatske zbog nepoštovanja i neprovođenja arbitražne presude, čak i ako Europska komisija u roku od tri mjeseca sama ne preuzme tužbu na sebe. U Sloveniji među različitim strankama postoji suglasnost o tome. I lijeve i desne stranke smatraju da se arbitražna presuda mora implementirati", kaže Božič, dodajući da je sličan stav i oko drugog otvorenog pitanja, štediša Nove ljubljanske banke.

Miro Cerar i Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Anže Božič (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

"Svi smatraju da je to pitanje nasljedstva, a ne pitanje koje bi se trebalo rješavati na hrvatskim sudovima. No, dugoročno, vjerojatnije je da će dvije desne vlade prije naći zajednički jezik nego što je bilo s vladama proteklih godina", kaže Božič.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene