Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatski pirotehničari ostaju bez posla zbog protuzakonitog zapošljavanja stranaca?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga poslodavaca humanitarnog razminiranja upozorila je na sve nepovoljniji položaj domaćih pirotehničara u odnosu na strance, koji se zapošljavaju u Hrvatskoj bez potrebnih uvjeta koje moraju zadovoljiti hrvatski pirotehničari.

"Mi nismo protiv stranih radnika i kretanja radne snage ali želimo da naši ljudi, među kojima su 70 posto branitelji, imaju pravo na kruh u situaciji kada 90 posto novca za razminiranje dolazi iz državnog proračuna", rekao je predsjednik Udruge poslodavaca humanitarnog razminiranja Boris Katić na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Nekretnine Nijemci nisu na vrhu Ova zemlja na prvom je mjestu po kupnji nekretnina u Hrvatskoj. Iznenadit će vas i gdje se najviše kupuju Slika nije dostupna Kosor objasnila U 13 sati svakog dana pirotehničare ne možete dobiti na mobitel - Evo zašto!

Katić tvrdi da je 48 radnika, uglavnom iz BiH, protuzakonito
zaposleno u Hrvatskoj. Oni su u našu zemlju ušli zbog propusta MUP-a, na temelju poslovne umjesto radne dozvole, bez da su imali ugovor o zaposlenju i bez potrebnih uvjeta koje moraju zadovoljiti domaći pirotehničari.

Da bi netko bio pirotehničar u Hrvatskoj mora, među ostalim, dokazati da nije kazneno osuđivan, obaviti temeljit liječnički pregled te položiti stručni ispit nakon obveznog sedmotjednog školovanja na Policijskoj akademiji.

Radnicima iz BiH priznaje se pak dvotjedni tečaj na temelju kojega su dobili uvjerenje za obavljanje poslova razminiranja, rekao je povjerenik Sindikata humanitarnog razminiranja pri SSSH Renato Polić.

Ističe pritom da školovanja novih pirotehničara u Hrvatskoj nema već dvije godine, iako je zahtjev podnijelo stotinjak zainteresiranih.

Nastavi li se s priljevom stranih pirotehničara, poslodavci
upozoravaju da će većina od tridesetak hrvatskih tvrtki zbog nelojalne konkurencije biti prisiljena prestati s radom budući da troškovi za jednog hrvatskog pirotehničara iznose 3.000 eura, a za stranca 1.000 eura.

"Nakon što je u Hrvatsku ušlo prvih 19 stranih radnika, ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin obećao nam je da nakon 1. rujna više neće ući nijedan, a onda ih je došlo još 29", kaže Katić.

Upozorava kako je razminiranje i onako u velikim problemima pa domaće tvrtke zbog nedovoljne novčane potpore koriste 50 posto kapaciteta te, umjesto 50 milijuna četvornih metara godišnje, razminiranju oko 24 milijuna četvornih metara.

Prema Nacionalnom programu razminiranja, koji je prihvatio Hrvatski sabor, godišnje bi za razminiranje trebalo izdvojiti 800 milijuna kuna, a za ovu godinu odobreno je 300 milijuna kuna, iako je premijer Ivo Sanader obećao da će se ta sredstava povećati na 450 milijuna godišnje, rekao je Katić.

Ističe kako se zbog nedostatka sredstava sav novac potroši do rujna, pa se već četiri godine do kraja tekuće godine troši novac od prvog kvartala iduće godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene