Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Hrvatski mediji nedovoljno o ICTY-ju '

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Manje od tjedan dana prije suđenja hrvatskim generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku pred Haškim sudom (ICTY), kao prvom suđenju na Sudu za zločine počinjene nad srpskim stanovništvom u Hrvatskoj, predstavnici ICTY-a su u srijedu u Zagrebu novinarima dali kratki pregled rada u posljednjih 15 godina i upoznali ih s nadolazećim predmetima izrazivši mišljenje da hrvatski mediji nedovoljno informiraju o radu Suda.

Osim suđenja hrvatskim generalima, istodobno započinje i proces protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića, nekih od svojedobno najmoćnijih ljudi Državne sigurnosti MUP-a Srbije.

Pročitajte i ovo Nina Obuljen Koržinek Plenkovićeva uzdanica Ministrica je puna vjere i nade: ''Kazneni zakon unaprijedit će status novinara'' Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a Za Dnevnik Nove TV Predsjednik HND-a o obratu u slučaju lex AP: "Ovo je ustupak pod pritiskom, ali i zamka. Sad imamo još više razloga za prosvjed''

"Ovdje smo da vam damo informacije o suđenjima koja su u tijeku...da vam pomognemo u kvalitetnom izvještavanju", rekla je glasnogovornica Tužiteljstva Olga Kavran. Također je izrazila mišljenje da u medijima nema dovoljno informacija o radu Haškog suda, te da se pažnja uglavnom posvećuje samo onda kada se sudi vlastitim državljanima.

"Isto je i u Hrvatskoj i u BiH i Srbiji", dodala je Kavran i istaknula da se "premalo čuje glas žrtve".

"Po mom dubokom uvjerenju, to je krivo", kazala je glasnogovornica Tužiteljstva.

Predstavnik Tajništva ICTY-a Matias Hellman pritom je istaknuo da se "ne radi ni o kakvom nezadovoljstvu praćenjem suda od hrvatskih medija".

Na upit novinara zašto nema predstavnika obrane, Hellman je objasnio da su Tužiteljstvo, sudska vijeća i Tajništvo tijela suda, te da obrana ima svoje kanale komunikacije.

"Ovdje se nikome ne sudi. Mi ne prejudiciramo ishod niti jednog predmeta već želimo poboljšati komunikaciju tijela Tribunala s novinarima", u više su navrata ponovili Kavran, Hellman i Nerma Jelačić, glasnogovornica sudskih vijeća i Tajništva.

Kavran je priznala da u prošlosti Tužiteljstvo nije bilo prema medijima "proaktivno", ali i naglasila da je "tanka linija između davanja informacija i prejudiciranja stvari".

Jelačić se osvrnula na predmet Gotovina-Čermak-Markač i priopćila da je u tročlano sudsko vijeće, uz Elizabeth Gwaunzu iz Zimbabvea, imenovan 'ad litem' sudac Udis Kinis iz Latvije. Sudskim vijećem predsjedat će nizozemski sudac Alphons Orie.

Suca Pedra R. Davida iz Argentine i sutkinju Michele Picard imenovao je glavni tajnik UN-a kako bi sudili u predmetu Jovica Stanišić i Franko Simatović.

ICTY je tijekom 15 godina za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava optužio 161 osobu, od čega je 111 postupaka zaključeno. U 62 slučaja donesene su pravomoćne presude. Za zločine nad Hrvatima i ostalim nesrpskim stanovništvom u Hrvatskoj podignuto je 15 optužnica.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene