Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Je li neimaština dobar izgovor?!

Hrvatskim lopovima na meti se našla groblja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U posljednje vrijeme stranice crne kronike pune su krađa, provala i razbojstava. Osim toga posljednjih se godina na meti lopova često nalaze groblja.

Koliko god bilo teško živjeti sa sve lošijim standardim i razvijanjem vještine 'pretakanja iz šupljeg u prazno', ipak su se donedavno poštovale neke vrijednosti, poput dostojanstva i spokoja pokojnika. Na većini grobova stoji poruka: 'Počivali u miru', no upitno je koliko naši najmiliji u posljednje vrijeme imaju prilike počivati u miru.

Pročitajte i ovo Ilustracija Osmero u istražnom zatvoru Uskok objavio kako su dvije skupine uvozile luksuzne aute i varale na porezu: Državu ukupno oštetili za najmanje milijun eura Policija - 1 Statistika Tko je prosječni hrvatski kriminalac, koje je dobi i zbog čega završi iza rešetaka?

Naime, posljednjih godinu dana sve su češće krađe po grobljima. Prema statističkim podacima, koje je Dnevnik.hr dobio od MUP-a, u prvih devet mjeseci ove godine bilo ih je 54, što je skoro duplo više od broja počinjenih u istom razdoblju prošle godine, kada ih je bilo 30. Krade se sve do čega se stigne, od cvijeća, bakrenih žlijebova s mrtvačnica pa do vrijednih kipova. Tako je s mjesnog groblja u međimurskom mjestu Donja Dubrava nedavno ukraden 70 centimetara visok brončani kip 'Kuki', odnosno 'Dječak s loptom', koji potječe iz razdoblja između dva Svjetska rata, a vrijedan je 75 tisuća kuna. S istog su groblja s dvadesetak grobova nestali mesingani i brončani ukrasi, a ukraden je i brončani kip žene. Istovremeno se, prema podacima policije, povećao i broj povreda mira pokojnika.

Organizirani kriminal?

'Na prvom mjestu trebaju biti ljudi, a ne Sanader' U PU međimurskoj vjeruju da se ukradeni kipovi i umjetnine, ali i ostale otete stvari zatim prodaju za sekundarne sirovine i na taj način pljačkaši dolaze do novaca. Njihova se istraga kreće i u smjeru organiziranog kriminala po grobljima. No, postavlja se pitanje postoji li stvarno organizirani kriminal ili se građani, koji jedva spajaju kraj s krajem i žive na rubu, bez vidljivog dohotka na računu mjesecima, iako uredno odlaze na posao, uz skupljanje boca, okreću krađi i preprodaji sekundarnih sirovina i to s grobova, koji bi trebali biti trajno počivalište onima čiji je život završio. Umirovljena profesorica psihologije i autorica knjige 'Tkanje života', Mirjana Krizmanić, koja se bavi suvremenim društvenim temama, smatra kako je 'povećani broj krađa znak neimaštine našeg društva. Ne može se reći da nam ništa više nije sveto, pa ni groblja, već građani pokušavaju preživjeti'.

Revolt građana prema Crkvi

Upitana za komentar sve većeg broja provala u Crkve, čiji je broj s prošlogodišnjih 18 ove godine narastao na čak 41, kao i često ispisivanje revoltiranih poruka i grafita po sakralnim objektima, za Dnevnik.hr je pojasnila da krađe i poruke ipak nisu povezane, iako se, prema njezinom mišljenju, sve opet svodi na neimaštinu. 'Ispisivanje uvredljivih poruka po sakralnim objektima izraz je revolta građana prema Crkvi, jer se ona ne zalaže javno za ljude koji rade bez plaće. Ne zagovara ih, već se bavi temama na margini. Na prvom mjestu bi trebali biti ljudi, a ne Sanader', smatra Krizmanić. Kako bi se stalo na kraj krađama, na mnogim se grobljima uvodi video, ali i policijski nadzor.

Oprez za Dan Svih svetih

Groblja bi ovih dana mogla biti omiljena meta lopova i zbog povećanog broja automobila povodom Dana Svih Svetih. Policija će obilaziti parkirališna mjesta, no apelira i na građane da zaključaju vozila, u kojima, posebno ne na vidljivom mjestu, ne ostavljaju ključeve, dokumente ili vrijedne papire, te da parkiraju na osvijetljenim mjestima. Zbog gužve kod obilazaka grobova, građani također trebaju biti pažljivi kako ne bi ostali bez torbica ili novčanika, poručuju iz policije.

>> Svi sveti i Dušni dan, sjećanje na mrtve
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene