Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podaci DZS-a

Ipak nije toliko loše: Hrvatsko gospodarstvo u zadnjem tromjesečju prošle godine poraslo 4 posto

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Prema prvoj procjeni godišnji BDP realno je veći za 6,3%, objavio je DZS.

U četvrtom tromjesečju 2022. BDP je realno veći za 4,0% u odnosu na isto tromjesečje 2021, objavio je DZS. 

Pročitajte i ovo Inflacija - 1 Rast od 2,6 posto Dobre vijesti: Rast hrvatskog BDP-a drugi najveći u Europi, a otkriveno i što će biti s inflacijom Ilustracija Iskazan udjelom BDP-a Hrvatski dug ispod europskog prosjeka: Hrvatska je najsličnija jednoj državi na čiju ekonomiju se uvelike i oslanja

Prva procjena, prema izvornim podacima, pokazuje da je tromjesečna bruto dodana vrijednost (BDV) u četvrtom tromjesečju 2022. realno veća za 3,1% u odnosu na isto tromjesečje 2021. Tromjesečni rast BDV-a vidljiv je u većini skupina djelatnosti, a na njega su najviše utjecale djelatnosti Trgovina na veliko i na malo, Prijevoz i skladištenje kao i Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.

Potrošnja kućanstava realno je porasla za 1,3% u četvrtom tromjesečju 2022. i na to je najviše utjecao porast prometa ugostiteljskih usluga, prometnih usluga te prometa u trgovini na malo.

Potrošnja države u četvrtom tromjesečju 2022. ostvaruje realni rast od 6,8% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

U četvrtom tromjesečju 2022. izvoz roba i usluga ostvaruje realni rast, za 14,2%, a uvoz roba i usluga ostvaruje realni rast, za 14,6%.
Procjena na razini cijele 2022. upućuje na realni rast BDP-a, za 6,3%, dok je kod bruto dodane vrijednosti taj rast iznosio 6,4%.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene