Zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije temeljem naloga Hrvatskih voda obavio je uzorkovanje vode rijeke Save uzvodno i nizvodno od utoka rijeke Bosne u rijeku Savu te će o rezultatima "pravovremeno obavijestiti javnost".

Galerija


Podsjetimo, Velike količine otrovne tekućine u petak su se izlile u rijeku Spreču iz odlagališta Tvornice sode kod Lukavca nedaleko od Tuzle. Strahuje se kako bi otrovne količine mogle preko rijeke Bosne dospijeti i do Save, upozorili su u subotu stručnjaci iz Bosne i Hercegovine.

Vezani članci Bugojno U Bugojnu traje potraga za 15 nestalih Hrvata: Bili su zatočeni u logoru na nogometnom stadionu Sava u Županji (Foto: Arhiva/Goran Ferbezar/PIXSELL) Ekološka katastrofa u BiH: Pukla brana, otrovna tekućina izlila se u rijeku Spreču, a prijeti i Savi

Istjecanje iz tvorničkog bazena zaustavljeno je, a iz službe Hrvatskih voda poručuju kako službe na terenu nadziru mjesto potencijalnog onečišćenja, upućuju zahtjev ovlaštenom laboratoriju za obavljanjem analize vode te o dobivenim informacijama obavještavaju vodopravnu inspekciju koja odlučuje o eventualnom stupnju ugroženosti te daljnjem postupanju. Također razmjenjuju podatke i s Glavnim međunarodnim centrom za uzbunjivanje u Bosni i Hercegovini.

"Prema posljednjim informacijama koje su dobivene od Glavnog međunarodnog centra za uzbunjivanje u Bosni i Hercegovini putem Glavnog međunarodnog centra za uzbunjivanje u Republici Hrvatskoj, nastalo onečišćenje rijeke Spreče je minimalizirano te su vrijednosti izmjerenih pokazatelja u vodi unutar dopuštenih granica", poručuju iz Hrvatskih voda.

Stanovnici Slavonskog Šamca koji je smješten uz samu rijeku Savu, poručuju kako se ne boje onečišćenja.

"Ne bojimo se, nismo primijetili nikakav strh niti psihozu. Ljudi rade i žive svoje živote", kaže Marija Tomljenović.