Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Doznaje Dnevnik Nove TV

"Ovo je pokazatelj da građani mogu utjecati na projekte": Hrvatske ceste odustaju od planirane dionice brze ceste Dubrovnik - Zračna luka Čilipi

Aktualno Galerija Nova dionica za brzu cestu - 6 Nova dionica za brzu cestu - 6 Foto: DNEVNIK.hr Nova dionica za brzu cestu - 5 Nova dionica za brzu cestu - 5 Foto: DNEVNIK.hr Nova dionica za brzu cestu - 4 Nova dionica za brzu cestu - 4 Foto: DNEVNIK.hr Nova dionica za brzu cestu - 3 Nova dionica za brzu cestu - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Nova dionica za brzu cestu - 2 Galerija 1/6 >>
Hrvatske ceste odustaju od planirane dionice brze ceste Dubrovnik- Zračna luka Čilipi. Prošlo ljeto građani su digli bunu, župan i gradonačelnik stali na suprostavljene strane pa se sada ipak traži novo rješenje.

Kako ekskluzivno doznaje reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić Hrvatske ceste odustaju od planirane dionice brze ceste Dubrovnik - Zračna luka Čilipi.

"Studija je u ovom trenutku povučena kako bi se kvalitetno evaluirala sva pitanja i nedoumice iskazane tijekom javne rasprave od strane građana te napravio daljnji plan razrade u cilju zadovoljstva svih korisnika koji će u konačnici i koristiti infrastrukturu", potvrdili su iz Hrvatskih cesti novinarki Dnevnika Nove TV.

Po detaljnoj evaluaciji sljedećih mjeseci, odredit će se daljnji smjer studije u smislu odabranog rješenja buduće prometnice.

"Upravo ovim korakom želi se napraviti rješenje koje će biti prihvatljivo za sve zainteresirane strane, jer je javnom raspravom utvrđeno kako je dio građana protiv predloženog rješenja. Hrvatske ceste razvijaju infrastrukturu za boljitak građana, te je time potreban konsenzus sa lokalnim stanovništvom i samoupravom. Sva pitanja i prijedlozi proizašli iz javne rasprave služit će za potrebitu evaluaciju i donošenje konačnog zaključka u svezi mogućnosti i varijantnog prijedloga izvedbe ove bitne trase", dodali su.

Pročitajte i ovo Pala skela u središtu Zagreba - 1 Sve službe na terenu VIDEO/FOTO Dnevnik Nove TV razgovarao je s čovjekom koji je za dlaku izbjegao skelu, ali auto mu je u potpunosti oštećen

Građani danas itekako zadovoljni - jer još od 2011. u ovom kraju upozoravaju kako ne žele cestu preko Omble.

"Ovo je pokazatelj da građani mogu utjecati na projekte, pogotovo u ovakvim značajnim krajobrazima kao što je Rijeka dubrovačka i Župa dubrovačka", komentirao je Marin Pavlović iz Rijeke Dubrovačke.

Javna rasprava o Studiji utjecaja na okoliš rezultirala je brojnim pisanim primjedbama, najvećim dijelom građana, ali i struke.

"Isplati se boriti, ali se uvijek morate argumentirano boriti i zalagati", poručila je Katarina Matović iz Građanske inicijative Spasimo Omblu.

"Kad ova trasa bude izbrisana iz prostornog plana ja ću biti siguran da tu cesta neće proći", rekao je Mladen Bećir iz mjesnog odbora Komolac.

Zbog te ceste na suprotne strane stali su HDZ-ov župan i gradonačelnik, resorni ministar Oleg Butković pozivao ih je na dogovor, a premijer uvjeravao kako odluka nije na građanima, već struci.

Pročitajte i ovo Evakuacija hotela Radisson Blu u Splitu - 4 službe na terenu Otkriveno što se dogodilo s klorom: Evakuiran splitski hotel, pet osoba je u bolnici

"Bit će onako kako je temeljem struke i temeljem nadležnih tjela najbolje da se riješi pitanje brze ceste", rekao je Andrej Plenković.

Mato Franković danas zadovoljno tvrdi - ovo je jedino logično rješenje.

"Vrlo je jasno da Hrvatske ceste s ovom dionicom više ne planiraju ništa raditi i zapravo će vrlo skoro početi s izradom projektne dokumentacije za ovu drugu dionicu. Ipak, sve ovo je koštalo i dokumentacija, idejno rješenje, studija? Je li se moglo ovo prije spriječiti. Ja sam reagirao kada sam preuzeo dužnost, a gradski kotar Mokošica od 2011. ističe kako se protivi ovoj trasi", izjavio je.

Upravo je Županija donijela prostorne planove koji uključuju ovu cestu, unatoč protivljenju građana. Župan Nikola Dobroslavić za Dnevnik Nove TV danas poručuje kako nema komentara na ovu odluku.

 A građani juga 3 desteljeća slušaju o brzoj cesti. Pa kad već toliko čekaju, žele i da se napravi kako treba - novo rješenje kroz Rijeku dubrovačku i Župu očekuju uskoro.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene