Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve otišlo u vjetar

Hrvatska zbog štetočina ostaje bez trećine češnjaka

Muka po češnjaku (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Muka po češnjaku (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Muka po češnjaku (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Muka po češnjaku (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Muka po češnjaku (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Muka po češnjaku (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Muka po češnjaku (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Muka po češnjaku (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Muka po češnjaku (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/4 >>
Proizvodnja češnjaka u Hrvatskoj ponovno je ugrožena. Ne uvozom iz Kine, za što na godinu izdvojimo tri milijuna eura.

Nametnici i korov na istoku Slavonije doveli su u probleme poljoprivrednike koji su budućnost našli u proizvodnji češnjaka. Iako su koristili zaštitna sredstva, štetočine su se pojavile i prilično ugrozile prinos češnjaka. Istražili smo kako je to moguće.

Pročitajte i ovo Tihomir Cipek i Sabina Tandara Knezović Gost Dnevnika Nove TV Žestoko se pregovara za parlamentarnu većinu: "Mislim da je to manji problem od fotelja" Snježana Markušić, PMF Simulacija potresa Područje od Splita do Zadra potresnije nego što se mislilo: "Dobili smo rezultate koje ni mi nismo očekivali"

Umjesto češnjaka, na Ivanovoj njivi osušeni usjevi. ''Minimalno 30 do 40 posto. Ona zarada što je trebala, što sam trebao dobiti, to je otišlo u vjetar'', pojadao se Ivan Banovac, proizvođač češnjaka.

Nametnik se pojavio, iako je koristio zaštitna sredstva. ''Dao sam mu sve što mu treba, sve zaštite, sve, i ne djeluje ništa'', dodaje Ivan.

Nekima nisu djelovali ni herbicidi. Od 120 hektara pod češnjakom, u Vukovarsko-srijemskoj županiji uništena je trećina.

''Moguće je da smo, ovako kako to sada popularno kažemo, počistili skladište EU-a, moguće da se to u transportu do distributivnih centara nije pravilno skladištilo'', razmišlja Mara Čuljak iz zadruge Češnjak.

Istu uvoznu zaštitu proizvođači koriste već godinama, pa odbacuju mogućnost da su pogriješili u primjeni.

''Mi smo zaista to po školski odradili, mi to ne radimo od jučer'', dodaje Mara. Iz Ministarstva poljoprivrede potvrđuju da na tržištu vlada nered. Lani je otkriveno 11 uzoraka iz neodobrene ambalaže, 24 uzorka nisu imala ispravna svojstva, a u 50 poljoprivrednih ljekarni prodavala su se neregistrirana ili neispravna sredstva, roba s isteklim rokom te neispravnim oznakama i pakiranjem.

''To su veliki iznosi, ali bez veze, bačen novac u vjetar'', rekao je Darko Vencler, proizvođač češnjaka.

Inspekcija provjerava i jedno od dvaju sredstava na koje se žale proizvođači. Pitanje je samo tko će im nadoknaditi štetu.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene