Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Hrvatsku vojsku je trebao krenuti prvi naraštaj tzv. dobrovoljnih ročnika. Međutim, 250 odabranih kandidata koji su prošli natječaj još nisu u vojarnama. Oni su spremni, ali nije Ministarstvo obrane, nemaju kamo s odabranima.


Biti vojnik nije lako. Ipak, proteklih mjeseci bili smo svjedoci navala na vojarne. Dobrovoljno služiti domovini izrazilo je želju čak tisuću i tristo mladih ljudi, muškaraca, ali i žena. Ministarstvo obrane obećavalo je odlične uvjete.

Vezani članci Hrvatska vojska Sve je manje ročnika, Banožić ima rješenje: Pogledajte koliko raste naknada za služenje vojnog roka Ilustracija Raste ruski bijes zbog smrtonosnog napada na ruske snage: "Ono što se dogodilo u Makijivki je užasno"

2 660 kuna mjesečnih primanja, zdravstveno osiguranje, besplatni troškovi smještaja, odjeće, prehrane, prijevoza, trebao je to biti potpuni preokret. A onda šok. Za 250 odabranih kandidata vojnički život kojem su se nadali još nije počeo. Do danas ne znaju zašto.

Prisega domovini i 14 tjedana obuke tako su odlukom ministarstva odgođene. Zanimljivo da ministarstvo nije smatralo potrebnim kandidate o tome obavijestiti. A neki od njih, koji nisu željeli pred kamere kako im to ne bi uzrokovalo probleme, zbog služenja vojnog roka dali su otkaze u tvrtkama u kojima su radili. I sada su doslovno nigdje.

'Možda su malo nestrpljivi, ali uskoro će ih njihovi nadležni uredi za obranu obavijestiti o svim detaljima', rekao je Goran Grošinić, glasnogovornik MORH-a.

Ministarstvo se pravda da je obuka dobrovoljnih ročnika prvotno planirana početkom 2009., no, kažu, oni su sami to prolongirali ranije. Iako nove rokove nisu mogli pratiti. Dok svakodnevno slušamo o NATO-u - Hrvatska je za taj veliki korak, pa kad su u pitanju i samo ročnici, očito, nepripremljena.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju