Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatska vojska nespremna za dobrovoljne ročnike?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatsku vojsku je trebao krenuti prvi naraštaj tzv. dobrovoljnih ročnika. Međutim, 250 odabranih kandidata koji su prošli natječaj još nisu u vojarnama. Oni su spremni, ali nije Ministarstvo obrane, nemaju kamo s odabranima.

Biti vojnik nije lako. Ipak, proteklih mjeseci bili smo svjedoci navala na vojarne. Dobrovoljno služiti domovini izrazilo je želju čak tisuću i tristo mladih ljudi, muškaraca, ali i žena. Ministarstvo obrane obećavalo je odlične uvjete.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Ukrajinci se povukli Pala Avdiivka, Putin svojim vojnicima poslao čestitku: "Izražavam svoju zahvalnost" Ilustracija entuzijazam je izblijedio Razočarenje među ukrajinskim časnicima za regrutaciju: "Jednoga će ih dana njihova djeca pitati što su radili za vrijeme rata"

2 660 kuna mjesečnih primanja, zdravstveno osiguranje, besplatni troškovi smještaja, odjeće, prehrane, prijevoza, trebao je to biti potpuni preokret. A onda šok. Za 250 odabranih kandidata vojnički život kojem su se nadali još nije počeo. Do danas ne znaju zašto.

Prisega domovini i 14 tjedana obuke tako su odlukom ministarstva odgođene. Zanimljivo da ministarstvo nije smatralo potrebnim kandidate o tome obavijestiti. A neki od njih, koji nisu željeli pred kamere kako im to ne bi uzrokovalo probleme, zbog služenja vojnog roka dali su otkaze u tvrtkama u kojima su radili. I sada su doslovno nigdje.

'Možda su malo nestrpljivi, ali uskoro će ih njihovi nadležni uredi za obranu obavijestiti o svim detaljima', rekao je Goran Grošinić, glasnogovornik MORH-a.

Ministarstvo se pravda da je obuka dobrovoljnih ročnika prvotno planirana početkom 2009., no, kažu, oni su sami to prolongirali ranije. Iako nove rokove nisu mogli pratiti. Dok svakodnevno slušamo o NATO-u - Hrvatska je za taj veliki korak, pa kad su u pitanju i samo ročnici, očito, nepripremljena.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene