Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NISU GA DOBILI SVI

Osnovnoškolci od danas imaju besplatan obrok u školama: "Marenda mi se u školama sviđa jer mama ne mora doma pripremati"

Aktualno Galerija Vesna Ružić Vesna Ružić Foto: Dnevnik Nove TV Besplatni obroci u školama - 2 Besplatni obroci u školama - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Ileana Zahtila Blašković Ileana Zahtila Blašković Foto: Dnevnik Nove TV +0 Besplatni obroci u školama - 4 Galerija 1/4 >>
U hrvatskim školama počao je projekt besplatnih obroka za sve učenike. Najveći je problem provedbe projekta, upozoravaju ravnatelji, manjak školskih kuhinja, prostora za blagovaonicu, a od Ministarstva znanosti velik broj škola zatražio je dodatna zapošljavanja kuhara.

Neka su djeca tako i danas zbog infrastrukturnih problema ostala bez obroka, a u nekima su na stol stigli kuhani obroci.

"Marenda mi se u školama sviđa jer mama ne mora doma pripremati, a i poprilično je zdrava", kaže Filip, učenik 4. razreda OŠ Kraljice Jelene u Solinu.

"Naša škola nema kuhinju i blagovaonicu. Imamo domaćeg dobavljača koji će dostavljati hranu u školu", kazala je Vesna Ružić iz OŠ Kraljice Jelene.

"Potrebno nam je puno toga. Prije svega minimalno još jedna kuharica, blagovaonski stol jer sva djeca ne stanu, perilica posuđa u kuhinji, sitan inventar. Sve smo to prijavili osnivaču i nadamo se da ćemo to uspjeti sve realizirati i vratiti se polako kuhanim obrocima", kaže Ileana Zahtila Blašković, ravnateljica OŠ Veli Vrh Pula.

Pročitajte i ovo Ilustracija I KOZE SVOJE SLATKIŠE IMAJU VIDEO Do jučer su uveseljavala domove, već danas lete kroz prozor, ali može i drugačije: Novi život starog božićnog drvca

Prvi dan provedbe projekta školskog obroka u Donjem Miholjcu, prilikom otvorenja nove srednje škole, komentirao je ministar Radovan Fuchs. Rekao je da nema informaciju o tome koliko je djece danas dobilo topli obrok, ali da vjeruje kako su sva djeca dobila neki oblik obroka. Najavio je zapošljavanje kuhara, kao i dogradnju školskih kuhinja i blagovaonica ondje gdje ih nedostaje. Cilj je, dodao je, da do 2027. godine topli obrok bude dostupan svim učenicima.

Pročitajte i ovo Posvajanje u Kongu - 2 Sporno posvajanje MVEP otkrio nove detalje o uhićenim Hrvatima: Djeca su na sigurnom, hrvatski ambasador pokušao ih posjetiti

"Osjećam li ja odgovornost? Ne, ne osjećam odgovornost. Jednostavno, zato što smo od početka govorili i komunicirali da ćemo osigurati financijska sredstva, što smo i učinili. Jednako tako smo i organizirali sastanke u Ministarstvu s osnivačima i dali im upute na koji je način to potrebno napraviti. Vjerujem da neće biti škola u kojima neće biti moguće da djeca konzumiraju školski obrok", kazao je Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene