Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Paradoks na hrvatski način

Hrvatska u Bruxellesu unajmljuje zgradu za 28.000 eura mjesečno, dok naša zjapi prazna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska u Bruxellesu unajmljuje zgradu za 28.000 eura mjesečno, dok jedna druga od 2013. godine čeka na obnovu. Kupili smo je za 11,5 milijuna eura, ali je ne koristimo.

Dok predsjednica u izbornoj godini gdje god stigne skuplja političke poene, ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić u Strasbourgu pokušava doći do nove važne pozicije - fotelje glavne tajnice Vijeća Europe!

Pročitajte i ovo Riba Oglasilo se i Ministarstvo Odluka iz Bruxellesa zabrinula mnoge ribare: Smanjena je godišnja dopuštena kvota izlova jedne vrste ribe Ilustracija Uhićeni su Tinejdžeri planirali teroristički napad na koncertnu dvoranu u Bruxellesu

Dok ne dozna rezultate, ostaje joj objasniti - zašto je za potrebe hrvatskih diplomata tijekom predsjedanja Europskom unijom u Bruxellesu unajmila dodatni prostor, dok naša zgrada zjapi prazna!

Ništa neobično što plaćamo ono što ne koristimo

Zgradu je Ministarstvo unajmilo od Bugarske.Tamo će smjestiti diplomate na najmanje šest mjeseci. Mjesečni najam - 28 tisuća eura. Ili ukupno - milijun i 260 tisuća kuna! Državnoj tajnici - ništa neobično.

„I Mađari tijekom svog prethodnog predsjedanja su učinili isto. Imali su svoju zgradu, ali su uzeli istu koju je i Hrvatska.“, rekla je Andreja Metelko Zgombić.

Ali apsurdno je, jer Hrvatska ima svoju zgradu u Bruxellesu. Šest godina je prazna! Trava već raste iz kamena. Išarana je.

„Nisu nikad u njoj spavali beskućnici. Mi držimo tu zgradu pod kontrolom.“, rekla je Metelko Zgombić.

Kupila ju je Milanovićeva vlada za 11 i pol milijuna eura. Radovi nikad nisu počeli. Državna revizija primjećuje - nema studije isplativosti. Predsjednica sumnja. Ali iz Uskoka - za Dnevnik Nove tv potvrdili su - nije bilo kaznenog djela! Studija je poslije dala zeleno svjetlo, pa je raspisan i natječaj. Na kraju poništen.

Na pitanje je li to racionalno trošenje novca poreznih obveznika, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odgovara „Ne, apsolutno ne. I moram priznati da do sada nisam dobila razumno i racionalno objašnjenje zašto je to tako.“

U Ministarstvu se pravdaju sporom briselskom birokracijom

„Razni splet okolnosti je doveo do toga da nažalost još nije u funkciji“, rekla je Metelko Zgombić.

Bivša ministrica Vesna Pusić nije htjela dati izjavu. Njezin tadašnji zamjenik kaže: „Postojale su objektivne okolnosti zbog koji se zgrada nije uselila, a sad više ne vidim nijednog razloga zašto se to ne dogodi.“

Za Mostovce dvojbe nema.

„Krive su vlade, odnosno Ministarstva vanjskih poslova koje tu zgradu trebalo privesti svrsi“, komentirao je Nikola Grmoja.

Uz sve - plaća se i najam prostora stalnoj misiji u Bruxellesu. . Mjesečno - još dodatnih 17 tisuća eura! "Splet okolnosti" ili nemar - na kraju će platiti porezni obveznici.

Povijest slučaja

Hrvatska je od Bugarske unajmila prostor u Bruxellesu u kojem će se smjestiti dodatno osoblje, nužno za potrebe predsjedanja Vijećem EU-a u prvoj polovini 2020., potvrđeno je iz Ministarstva vanjskih poslova za Večernji list.

Prostor je površine 1830 četvornih metara, a za njega će se plaćati 28.000 eura mjesečno. Uz to, Hrvatska već sada u Bruxellesu unajmljuje prostore za diplomate. Za oko 1600 kvadrata prostora koji trenutačno koristi hrvatsko Stalno predstavništvo u tom gradu plaća se najamnina od 17.254 eura.

Istovremeno, zgrada koju je Hrvatska kupila 2013. godine, za 11,5 milijuna eura, godinama zjapi prazna. Kupljena je za vrijeme mandata ministrice Vesne Pusić, a godinama zjapi prazna zbog financijskih, političkih i brojnih drugih zavrzlama. Iako ni ta zgrada ne bi posve pokrila hrvatske potrebe za vrijeme predsjedanja, sigurno je da bi pokrila velik dio, piše list.

U takozvanoj Hrvatskoj kući trebalo je biti smješteno Stalno predstavništvo pri EU-u te hrvatsko veleposlanstvo u Belgiji s konzularnim odjelom. Odluku o kupnji donijela je 2013. godine Vlada Zorana Milanovića. Zgrada je zjapila prazna pa je tijekom godina postala okupljalište narkomana i beskućnika.

Opravdanost kupnje Hrvatske kuće istraživao je Državni ured za reviziju, a predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović 2017. pozvala je DORH da ispita kupnju zgrade.

Višegodišnji proces oko dozvola

Svih ovih godina zgrada nije dobila dozvolu za rekonstrukciju, dijelom i zbog sporosti belgijskih vlasti, ali i cijena dozvola, zbog kojih se projekt nekoliko puta mijenjao kako bi dozvole bile jeftinije.

U lipnju prošle godine dobivena je urbanistička dozvola bez koje radovi nisu mogli početi. Zgrada je dobila i energetski certifikat, okolišnu dozvolu te pozitivno mišljenje vatrogasne službe. Radovi na obnovi zgrade procijenjeni su lani na 38 milijuna kuna. Zgrada je trebala biti obnovljena, no predsjedanje EU-om pomaknulo je rokove za završetak obnove.

Natječaj za obnovu zgrade raspisan je 10. listopada prošle godine, no na njega se javila samo jedna tvrtka. Natječaj je potom poništen, a u MVEP-u sada kažu da idu u novi natječaj. Pokušat će naći nove partnere za Hrvatsku kuću.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Aktualno Talijanski političar koji se protivi cijepljenju obolio od vodenih kozica i završio u bolnici +0 Cijepljenje (Foto: Getty Images) Svijet Talijanski političar koji se protivi cijepljenju obolio od vodenih kozica i završio u bolnici 1/1 >>


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene