Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prema podacima Nezavisnih hrvatskih sindikata prosječna potrošačka košarica za mjesec ožujak iznosila je 6.678,28 kn, što je za 0,08% više nego u veljači. Istovremeno, prosječna neto plaća manje je za 108 kuna.


Prosječna neto plaća za mjesec siječanj, isplaćena u veljači, iznosila je 5.342,00, što je za 108 kuna manje nego prethodni mjesec kada je iznosila 5.450,00 kn. Samim time smanjio se i postotak pokrivenosti košarice - s prosječnom neto plaćom moguće je pokriti 79,99 posto prosječne košarice za četveročlanu obitelj, što je za 1,69 posto manje nego prethodnog mjeseca.

Vezani članci Philip Lane Ekskluzivni intervju za Dnevnik Nove TV: Glavni europski ekonomist o inflaciji i tome što nas čeka s cijenama hrane Vlada predstavila izmjene poreznih propisa - 6 Plenković predstavio poreznu reformu: Pogledajte kome će i koliko rasti plaća

Udio hrane u košarici iznosi 39,7 posto, kao i prethodnih 15 mjeseci. U košaricu nisu uključeni troškovi koje imaju podstanari za iznajmljivanje stana. Da jesu, ona bi umjesto 6.678,28 iznosila 8.519,30 kuna, a pokrivenost prosječnom neto plaćom bila bi tek 62,70 posto. Od gradova, za život su najjeftiniji Split (6.361,28) i Slavonski Brod (6.385,88), a najskuplji Pula (7.186,49) i Vukovar (7.045,64).

Prosječna mirovina isplaćena u ožujku, prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, iznosila je 2.160,86 kuna, a prethodni mjesec 2.162,73 kuna.
Košarica za domaćinstvo s dvoje umirovljenika u Zagrebu iznosi 3.622,19 kuna, što je za 0,13 posto više nego u veljači.
Pokrivenost 'penzionerske' košarice prosječnom mirovinom je 59,66 posto, što je za 0,13 posto manje u odnosu na veljaču.

Dodatna potrošnja za Uskrs

Očekuje se kako će građani za Uskrs dodatno potrošiti oko 500 kuna. Mnogi će dobiti bonove u vrijednosti od 400 kuna, a uskrsnice će iznositi najčešće do 1.000,00 kuna, kao i prethodnih godina. Najviše će se naravno, kupovati hrana.

Obračun sindikalne košarice radi se za četveročlanu obitelj čiji su članovi roditelji i dvoje djece školske dobi. U standardnoj košarici nisu uračunati troškovi novorođenčadi, a cijene prehrambenih i higijenskih proizvoda prikupljene su u više prodavaonica za svaki grad te su odabrane najniže cijene pojedinih proizvoda. Troškovi stanovanja obuhvaćaju prosječne režijske troškove za stan od 60 m², te troškove obnavljanja kućanskih aparata i namještaja. Režijski troškovi obuhvaćaju troškove struje, vode, grijanja, čistoće, komunalne naknade i doprinose za zajedničku pričuvu zgrade. Također,  polazi se od pretpostavke kako obitelj nema osobni automobil, tako da su u troškove prijevoza uključene cijene dvije mjesečne radničke karte i dvije mjesečne đačke karte za područja prve zone. Troškovi kulture pak, obuhvaćaju samo jedan obiteljski odlazak u kino, redovito čitanje jednog mjesečnog časopisa i svakodnevno čitanje jednog dnevnog lista. U Košarici nisu obuhvaćeni troškovi obrazovanja (kupovine školskih knjiga i pribora), njege zdravlja (dodaci prehrani, lijekovi i sl.), godišnjeg odmora i sportskih aktivnosti.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju