Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za Uskrs dodatni troškovi

Hrvatska stvarnost: Cijene rastu, plaće padaju!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema podacima Nezavisnih hrvatskih sindikata prosječna potrošačka košarica za mjesec ožujak iznosila je 6.678,28 kn, što je za 0,08% više nego u veljači. Istovremeno, prosječna neto plaća manje je za 108 kuna.

Prosječna neto plaća za mjesec siječanj, isplaćena u veljači, iznosila je 5.342,00, što je za 108 kuna manje nego prethodni mjesec kada je iznosila 5.450,00 kn. Samim time smanjio se i postotak pokrivenosti košarice - s prosječnom neto plaćom moguće je pokriti 79,99 posto prosječne košarice za četveročlanu obitelj, što je za 1,69 posto manje nego prethodnog mjeseca.

Pročitajte i ovo Rast minimalne plaće - 3 Rastu plaće Dobre vijesti za radnike, ali poslodavci u problemima: "Jedino što mi možemo napraviti jest da dignemo cijene" Slika nije dostupna Kolika je cijena života? U Hrvatskoj je najskuplja hrana

Udio hrane u košarici iznosi 39,7 posto, kao i prethodnih 15 mjeseci. U košaricu nisu uključeni troškovi koje imaju podstanari za iznajmljivanje stana. Da jesu, ona bi umjesto 6.678,28 iznosila 8.519,30 kuna, a pokrivenost prosječnom neto plaćom bila bi tek 62,70 posto. Od gradova, za život su najjeftiniji Split (6.361,28) i Slavonski Brod (6.385,88), a najskuplji Pula (7.186,49) i Vukovar (7.045,64).

Prosječna mirovina isplaćena u ožujku, prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, iznosila je 2.160,86 kuna, a prethodni mjesec 2.162,73 kuna.
Košarica za domaćinstvo s dvoje umirovljenika u Zagrebu iznosi 3.622,19 kuna, što je za 0,13 posto više nego u veljači.
Pokrivenost 'penzionerske' košarice prosječnom mirovinom je 59,66 posto, što je za 0,13 posto manje u odnosu na veljaču.

Dodatna potrošnja za Uskrs

Očekuje se kako će građani za Uskrs dodatno potrošiti oko 500 kuna. Mnogi će dobiti bonove u vrijednosti od 400 kuna, a uskrsnice će iznositi najčešće do 1.000,00 kuna, kao i prethodnih godina. Najviše će se naravno, kupovati hrana.

Obračun sindikalne košarice radi se za četveročlanu obitelj čiji su članovi roditelji i dvoje djece školske dobi. U standardnoj košarici nisu uračunati troškovi novorođenčadi, a cijene prehrambenih i higijenskih proizvoda prikupljene su u više prodavaonica za svaki grad te su odabrane najniže cijene pojedinih proizvoda. Troškovi stanovanja obuhvaćaju prosječne režijske troškove za stan od 60 m², te troškove obnavljanja kućanskih aparata i namještaja. Režijski troškovi obuhvaćaju troškove struje, vode, grijanja, čistoće, komunalne naknade i doprinose za zajedničku pričuvu zgrade. Također,  polazi se od pretpostavke kako obitelj nema osobni automobil, tako da su u troškove prijevoza uključene cijene dvije mjesečne radničke karte i dvije mjesečne đačke karte za područja prve zone. Troškovi kulture pak, obuhvaćaju samo jedan obiteljski odlazak u kino, redovito čitanje jednog mjesečnog časopisa i svakodnevno čitanje jednog dnevnog lista. U Košarici nisu obuhvaćeni troškovi obrazovanja (kupovine školskih knjiga i pribora), njege zdravlja (dodaci prehrani, lijekovi i sl.), godišnjeg odmora i sportskih aktivnosti.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene