Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Važan dan

Hrvatska obilježava Dan državnosti, znate li zašto ga slavimo?

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Hrvatska danas slavi Dan državnosti. Pije 33 godine, 30. svibnja 1990., konstituiran je prvi demokratski, višestranački Sabor i potvrđena je njegova povijesna uloga u očuvanju hrvatske državnosti.

Dan državnosti u Hrvatskoj se obilježava 30. svibnja. Ove se godine slavi 33. godišnjica konstituiranja prvog demokratskog i višestranačkog Sabora. 30. svibnja 1990. nakon desetljeća komunističke vlasti stvoreni su temelji modernog Sabora i potvrđena je njegova povijesna uloga u očuvanju hrvatske državnosti.

Sabornica je 30. svibnja bila pretijesna za sve zastupnike i goste, u radnom dijelu sjednice prvo je izabrana Komisija za izbor i imenovanja, na čelu s Ivanom Milasom, na čiji je prijedlog izabrano vodstvo prvog višestranačkog parlamenta. Za predsjednika je izabran Žarko Domljan, a za potpredsjednike Ivica Percan, Stjepan Sulimanac i Vladimir Šeks.

Stipe Mesić izabran je za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora, a dr. Franjo Tuđman za predsjednika Predsjedništva SR Hrvatske. On se obratio prisutnima i istaknuo kako je tijekom duge povijesti ''Hrvatski državni sabor bio čuvarom suvereniteta (s izuzetkom razdoblja od 1918. do 1941.) hrvatskoga naroda u odnosu na druge nacionalne i državne zajednice''.

"Bio je to doista velik događaj: Vlast u Hrvatskoj preuzimali su ljudi koji za dotadašnje vladavine komunističkog jednoumlja pretežno nisu bili podobni. Znatan broj njih doživio je u tom vremenu razne oblike šikaniranja, a neki su bili i politički zatvorenici", zapisao je povjesničar Ivo Perić.

Prvi saziv Sabora imao je 351 zastupnika i tri vijeća: općina, udruženog rada i Društveno-političko vijeće. Većinu, 207 od 351 mandata, imao je HDZ, Savez komunista Hrvatske - Stranka demokratskih promjena imao ih je 107, Koalicija narodnog sporazuma 21, Srpska demokratska stranka pet, dok je 13 mandata pripalo nezavisnim i zastupnicima nacionalnih manjina.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve na jednom mjestu Pogledajte kako rade trgovine i šoping-centri na Dan državnosti

Pročitajte i ovo Završen projekt osvjetljavanja Mosta dr. Franje Tuđmana u Dubrovniku - 2 uloženo 790.000 eura FOTO Spektakl na jugu: Tuđmanov most zasvijetlio u posebnim bojama

Sabor konstituiran 30. svibnja 1990. radio je nešto duže od dvije godine i u tom je razdoblju, odrađujući dio mandata u posebnim, ratnim okolnostima, donio povijesne odluke o hrvatskoj suverenosti i samostalnosti, te o raskidu državnopravnih sveza s bivšom SFRJ, kao i Božićni Ustav.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene