Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U sklopu službenog posjeta Republici Italiji, predsjednik hrvatske Vlade dr. Ivo Sanader sinoć je za talijansku državnu televiziju RAI dao kratki intervju u kojem je ocijenio da se Hrvatska s ekonomskom krizom za sada suočava dobro premda se, kako je rekao, 'još ne zna koje će domete ona imati'.


'Kada je riječ o financijskom aspektu krize, Hrvatska je do sada dosta dobro uspjela proći kroz nju. Kada je pak riječ o ekonomskom dijelu krize Vlada je prije desetak dana donijela deset mjera protiv recesije te ih sada pokušavamo primijeniti', izjavio je Sanader.

Vezani članci Slika nije dostupna Zbog Sanadera okupilo se uže vodstvo HDZ-a Slika nije dostupna Sanader prije godinu dana ostavio praznu 'kasu'

>> Sanader zabranio božićne darove i domjenke

Dodao je kako Hrvatska ide u rebalans proračuna, u jačanje likvidnosti na internoj sceni te kako ujedno jača Hrvatsku banku za obnovu i razvoj s novih 400 milijuna eura "koji ćemo naći na stranom tržištu" kako bi se potaknulo malo i srednje poduzetništvo, poljoprivredu i turizam.

Govoreći o idućoj turističkoj sezoni, Sanader je izrazio očekivanja da će biti dobra, dodavši kako je Ministarstvo turizma dobilo zadaću da do kraja ožujka donese akcijski plan za ovu turističku sezonu. Sve u svemu, rekao je, 'mislim da se Hrvatska može s time nositi'. Odgovarajući na pitanje talijanskog novinara kakav je rizik talijanskih banaka u Hrvatskoj, premijer je kazao kako su one vrlo aktivne u Hrvatskoj te kako su se do sada ponašale kao prijatelj.

'I Unicredito i Intesa, koje zajedno na hrvatskom tržištu pokrivaju između 60 i 65 posto bankarskog sustava, ponašale su se do sada kao partneri. Mislim da ako su zarađivale dobro u proteklim godinama, sada, u teškim godinama, trebaju biti s nama i ne izvlačiti depozite iz Hrvatske', napomenuo je Sanader.

Bilateralna pitanja treba ostaviti po strani

Komentirajući slovensku blokadu pregovora Hrvatske o ulasku u Europsku uniju hrvatski premijer Ivo Sanader kazao je kako je Europa utemeljena na načelima solidarnosti i međunarodnog prava te kako je dosadašnja praksa ulazaka zemalja u Europsku uniju pokazala da bilateralna pitanja ne smiju biti dio europske agende.

'Prije svega treba vrlo jasno reći kako bilateralno pitanje između Hrvatske i Slovenije ostaje po strani. Ono se treba riješiti, ali ne smije ometati hrvatske pregovore s Europskom unijom. Tu je učinjena prva pogreška. Stoga mi očekujemo da Slovenija deblokira pregovore i da Hrvatska nastavi pregovore te istovremeno riješava pitanje granice između Hrvatske i Slovenije', naglasio je premijer Sanader.

Upitan koju ulogu može Italija odigrati u ovom sporu, Sanader je istaknuo kako je Italija susjedna zemlja i Hrvatskoj i Sloveniji te kako je njoj u interesu biti prijatelj i jednoj i drugoj zemlji. Italiji je interes, dodao je, da se riješi to pitanje i da se ujedno Hrvatska što prije uključi u Europsku uniju.

'U Europsku uniju Hrvatska će ući za dvije godine', rekao je Sanader. Premijer Sanader je poručio kako će Hrvatska u NATO savez ući 3. travnja na summitu u prigodi 60. obljetnice Saveza, čime će se, kako je rekao 'pridružiti najpropulzivnijim zemljama svijeta'.

Dodao je kako ne vjeruje da će Slovenija uspjeti s referendumom jer, kako je kazao 'NATO nema vremena čekati da se netko poigrava s referendumom'.'NATO je prevažna institucija koja čuva i brani zajedničke vrijednosti, koja doprinosi miru u svijetu i ne može, poštujući svaku demokratsku proceduru, ovisiti o tome da li će netko organizirati referendum', rekao je Sanader.