Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sanader u intervjuu za RAI

'Hrvatska se zasad dobro nosi s krizom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U sklopu službenog posjeta Republici Italiji, predsjednik hrvatske Vlade dr. Ivo Sanader sinoć je za talijansku državnu televiziju RAI dao kratki intervju u kojem je ocijenio da se Hrvatska s ekonomskom krizom za sada suočava dobro premda se, kako je rekao, 'još ne zna koje će domete ona imati'.

'Kada je riječ o financijskom aspektu krize, Hrvatska je do sada dosta dobro uspjela proći kroz nju. Kada je pak riječ o ekonomskom dijelu krize Vlada je prije desetak dana donijela deset mjera protiv recesije te ih sada pokušavamo primijeniti', izjavio je Sanader.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Ni drame ni komedije' Zbog Sanadera okupilo se uže vodstvo HDZ-a Slika nije dostupna Teško je priznavao krizu Sanader prije godinu dana ostavio praznu 'kasu'

>> Sanader zabranio božićne darove i domjenke

Dodao je kako Hrvatska ide u rebalans proračuna, u jačanje likvidnosti na internoj sceni te kako ujedno jača Hrvatsku banku za obnovu i razvoj s novih 400 milijuna eura "koji ćemo naći na stranom tržištu" kako bi se potaknulo malo i srednje poduzetništvo, poljoprivredu i turizam.

Govoreći o idućoj turističkoj sezoni, Sanader je izrazio očekivanja da će biti dobra, dodavši kako je Ministarstvo turizma dobilo zadaću da do kraja ožujka donese akcijski plan za ovu turističku sezonu. Sve u svemu, rekao je, 'mislim da se Hrvatska može s time nositi'. Odgovarajući na pitanje talijanskog novinara kakav je rizik talijanskih banaka u Hrvatskoj, premijer je kazao kako su one vrlo aktivne u Hrvatskoj te kako su se do sada ponašale kao prijatelj.

'I Unicredito i Intesa, koje zajedno na hrvatskom tržištu pokrivaju između 60 i 65 posto bankarskog sustava, ponašale su se do sada kao partneri. Mislim da ako su zarađivale dobro u proteklim godinama, sada, u teškim godinama, trebaju biti s nama i ne izvlačiti depozite iz Hrvatske', napomenuo je Sanader.

Bilateralna pitanja treba ostaviti po strani

Komentirajući slovensku blokadu pregovora Hrvatske o ulasku u Europsku uniju hrvatski premijer Ivo Sanader kazao je kako je Europa utemeljena na načelima solidarnosti i međunarodnog prava te kako je dosadašnja praksa ulazaka zemalja u Europsku uniju pokazala da bilateralna pitanja ne smiju biti dio europske agende.

'Prije svega treba vrlo jasno reći kako bilateralno pitanje između Hrvatske i Slovenije ostaje po strani. Ono se treba riješiti, ali ne smije ometati hrvatske pregovore s Europskom unijom. Tu je učinjena prva pogreška. Stoga mi očekujemo da Slovenija deblokira pregovore i da Hrvatska nastavi pregovore te istovremeno riješava pitanje granice između Hrvatske i Slovenije', naglasio je premijer Sanader.

Upitan koju ulogu može Italija odigrati u ovom sporu, Sanader je istaknuo kako je Italija susjedna zemlja i Hrvatskoj i Sloveniji te kako je njoj u interesu biti prijatelj i jednoj i drugoj zemlji. Italiji je interes, dodao je, da se riješi to pitanje i da se ujedno Hrvatska što prije uključi u Europsku uniju.

'U Europsku uniju Hrvatska će ući za dvije godine', rekao je Sanader. Premijer Sanader je poručio kako će Hrvatska u NATO savez ući 3. travnja na summitu u prigodi 60. obljetnice Saveza, čime će se, kako je rekao 'pridružiti najpropulzivnijim zemljama svijeta'.

Dodao je kako ne vjeruje da će Slovenija uspjeti s referendumom jer, kako je kazao 'NATO nema vremena čekati da se netko poigrava s referendumom'.'NATO je prevažna institucija koja čuva i brani zajedničke vrijednosti, koja doprinosi miru u svijetu i ne može, poštujući svaku demokratsku proceduru, ovisiti o tome da li će netko organizirati referendum', rekao je Sanader.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene