Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik SDP-a komentirao

'Vlada je izgubila kredibilitet'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na sjednici glavnog odbora SDP-a predsjednik najjače oporbene stranke komentirao je slučaj Ive Sanadera.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stručnjaci tvrde Bajić je neovisan od države, ali... Slika nije dostupna 'Moraju otići' Čačić: Polančecu se može više vjerovati nego Šeksu

'Ne smatram kako je to glavna tema kojom bi se Hrvatska ovih dana i kojom bi se SDP ovih dana trebao baviti. Na žalost o tome smo govorili prije tri godine ne sa zluradošću, ne sa nekakvom posebnom strašću, ne sa željom da nekome napakostimo, nego zato jer smo smatrali da je to duboki društveni problem', komentirao je Milanović.

>> Milanović: Sada je jasno kako su se financirala osobna bogatstva

>> Milanovića Šeks nazvao 'ordinarnim klevetnikom'

Predsjednik SDP-a je istaknuo kako se Hrvatska sada sramoti sa svime što se događa oko bivšeg premijera. 'S jedne strane institucije su konačno počele raditi, s druge strane možemo se samo zapitati što bi bilo da su radile sve ove godine, da su ljudi pošteno i beskompromisno radili svoj posao i provodili zakon', rekao je Milanović koji je građanima obećao kako se ovakva situacija više neće ponoviti.

'Hrvatska više neće prolaziti kroz ovakvo razdoblje', izjavio je Milanović koji smatra kako ovo nije kraj korupcijskih afera u Hrvatskoj. 'Što je bilo u pravosuđu bilo je, što će biti to ćemo tek vidjeti, kolika će se još klupka rasplesti u idućih godinu dana', zaključio je Milanović.

'Iznenadilo bi me kada bi se Sanader čim prije predao hrvatskom pravosuđu. Ja sam već i rekao kako je svrha njegovog ulaska u Sabor, odnosno dobivanja statusa saborskog zastupnika bila ta da cijelu proceduru odugovlači. Doista bih bio iznenađen kada bi on pregrmio otpor koji ima u sebi i opet prešao granicu, ali ovaj put u obrnutom pravcu. Jedna je stvar sigurna, ako se Sanader proglasi krivim istražitelji bi trebali pokucati na još neke adrese jer je jasno kako nije radio sam. Stvar će ostati nedorečena ako se ne krene dalje', rekao je Tonino Picula.

Ingrid Antičević Marinović smatra da cijeli slučaj nema nikakve veze s političkim progonom. 'Kakav politički progon? Pod njegovom vlašću su svi koji su bili protiv njega doživjeli politički progon. Samim time cijeli vrh HDZ-a je znao što se radi jer su se morali zapitati odakle svi ti novci za cijeli karusel u političkim kampanjama. Zanimljivo je kako svi iz HDZ-a tvrde da ništa nisu znali, a glavna parola im je 'HDZ zna'', rekla je Antičević Marinović.

'Sanader je veliki lažov'

Bivši ministar unutrašnjih poslova Šime Lučin smatra kako će se procedura izručenja razvući na barem mjesec dana. 'Moram reći da me čudi da jedan bivši premijer bježi, meni je neshvatljivo da on nije znao kad je išao na put da dat zahtjev za skidanjem imuniteta, a čudi me i da je ovako lako izašao iz zemlje', kaže Lučin.

Željko Jovanović najoštrije se obrušio na Sanadera 'U proteklih nekoliko dana smo vidjeli da je Sanader, uz sve one epitete koje smo prije za njega govorili – bahat, licemjer, kukavica, u stvari i veliki lažov. Govoriti samim time o nekim njegovim daljnjim postupcima mi je teško, ali nekako mi sve govori da će on učiniti sve kako bi ostao što dalje od države koju je vodio', rekao je Jovanović a njegov kolega Ivo Jelušić dodao je kako je sigurno da je Sanader htio pobjeći. 'Kada je vidio da ne može otići u SAD, onda je javio za navodni službeni put', rekao je Jelušić.

Izbori jedino rješenje

Glavni odbor SDP-a zaključio je, opetovano, nakon sjednice kako je Vlada na čelu s premijerkom Jadrankom Kosor izgubila kredibilitet i legitimitet te da su izbori jedino demokratsko rješenje, priopćeno je iz stranačkog Ureda za odnose s javnošću.

Glavni odbor SDP-a smatra da aktualna Vlada na čelu s HDZ-om i premijerkom Jadrankom Kosor snosi punu političku odgovornost za ponašanje svog bivšeg predsjednika koji teško kompromitira politiku kao poštenu djelatnost i sramoti Hrvatsku. Bivši premijer i predsjednik HDZ-a djelovao je na čelu Vlade koja je sve odluke donosila zajedno kao kolektivno tijelo, ističe se u priopćenju. (M.T.S./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene