Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Burna rasprava u Saboru

Milanovića Šeks nazvao 'ordinarnim klevetnikom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svi saborski klubovi koji su sudjelovali u raspravi podržali su odluku MIP-a, a SDP i IDS ocijenili su kako kazneni progon protiv Sanadera treba biti povod Vladi, koja je, tvrde, izgubila legitimitet, da odstupi i da se raspišu prijevremeni izbori.

Za odluku MIP-a glasovalo je svih 104 zastupnika koji su se nalazili u sabornici.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stručnjaci tvrde Bajić je neovisan od države, ali... Slika nije dostupna 'Moraju otići' Čačić: Polančecu se može više vjerovati nego Šeksu

'Vlada je izgubila sav svoj legitimitet, vrijeme je za izbore', poručio je Zoran Milanović (SDP) istaknuvši da će to SDP ponavljati sve dok se nešto po tom pitanju i ne poduzme. Današnja rasprava, uvjeren je, samo je nastavak na temelju SDP-ove inicijative održane rasprave o nepovjerenju predsjednici Vlade Jadranki Kosor.

>> Nakon burne rasprave Sabor Sanaderu jednoglasno ukinuo imunitet

>> VIDEO: Izbacivanje zastupnika i primitivno vrijeđanje Sanadera

Naglasivši da je Sanader danas definitivno napustio Hrvatsku, Milanović je upitao tko će odgovarati za taj propust, kao i onaj za učestalo curenje informacija, pa i informacije koja je pogodovala Sanaderu da na vrijeme napusti Hrvatsku. 'Vaša mu je policija dopustila da jutros prijeđe granicu', poručio je vladajućima.

'Nije moguće da je Sanader odgovoran za sve, netko je morao nositi torbe'

Damir Kajin (IDS) uvjeren je da je netko organizirao Sanaderov bijeg iz Hrvatske.

'Tvrdim da ste ga pustili i da mu je netko iz vlasti organizirao bijeg i zbog toga treba raspustiti vladu i raspisati prijevremene izbore', poručio je.

Smatra da Sanader nije jedini odgovoran za, kako je rekao, organizaciju sustava kroz koji se ukralo više no kroz pretvorbu i privatizaciju.

'Nije moguće da je za sve kriv Sanader, netko je morao nositi torbe. Tek kada se vrati, a vratit će se, čut ćemo tko je sve bio u ekipi', dodao je Kajin.

No, drži da danas svjedočimo situaciji da su 'oni koji su ranije pucali za Sanadera, sada spremni pucati u Sanadera'.

Pusić: Hrvatska ne može naprijed dok se pred sudom ne riješe slučajevi

Vesna Pusić naglasila je kako u Klubu HNS/HSU-a nemaju namjeru likovati nad političkim protivnicima, u ovom slučaju HDZ-a, jer je slučaj Sanader, istaknula je, daleko veći i važniji od jedne stranke, već je izuzetno važan za Hrvatsku, njezin pravni poredak i stabilnost.

'Mi u Saboru trebamo apsolutno omogućiti pravosuđu da djeluje i raščisti slučaj Sanader. Prema tome, odobravanje ovoga zahtjeva je naša zadaća i naše omogućavanje pravosuđu da nesmetano radi i do kraja napravi svoj posao', poručila je Pusić.

Ocijenila je kako Hrvatska ne može naprijed dok se pred sudom ne razriješe slučajevi 'potkradanja vlasništva zemlje dok su neki bili na najvišim funkcijama u obrani javnog interesa'.

'Ovo danas je prijelomni trenutak za Hrvatsku, u velikoj mjeri počinjemo odlučivati hoćemo li ovoj zemlji dati šansu da se razvija u smjeru europske demokratske države ili ćemo, po starom, oduzeti joj tu šansu', dodala je Pusić.

Lesar: Nije kriva policija, nego DORH

Dragutin Lesar (Hrvatski laburisti) priznao je kako nije očekivao da će DORH doći do Sanadera, što smatra svojom krivom procjenom, ali i istaknuo da je njegovo zadovoljstvo kratko trajalo.

Vlastima, naime, zamjera što su dopustile Sanaderu da napusti Hrvatsku, a najveće je prigovore uputio DORH-u jer nije tražio oduzimanje Sanaderove putne isprave te mu ograničio kretanje.

'Nije pogriješila policija nego DORH i to nije prvi put', poručio je Lesar.

Svađa Šeksa i Milanovića

Inače, po završetku rasprave vodio se kratki dijalog između čelnika SDP-a Zorana Milanovića i potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa.

Na prethodne Milanovićeve prozivke da provodi parlamentarno nasilje, Šeks ga je prvo pozvao da se ispriča, kao što je i sam to učinio, a kada je Milanović rekao da i dalje stoji iza tvrdnji da je Šeks prekoračio ovlasti predsjedavajućeg kada je prijetio opomenama i isključivao saborsku televiziju, Šeks ga je nazvao 'ordinarnim klevetnikom'.

Sabor je, uz tek jedan glas protiv, onaj HDZ-ovog zastupnika Andrije Hebranga, potvrdio odluku MIP-a da se uskrati zahtjev za skidanjem imuniteta SDP-ovcu Toninu Piculi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene