Prijevoznici tvrde kako ne mogu naći vozače kamiona iako ih ima na Zavodu za zapošljavanje i nude im dobre plaće.


Više od 250 tisuća nezaposlenih, a poslodavci ne mogu naći radnike. Nakon građevinara na ovaj su se problem požalili i prijevoznici. Tvrde kako ne mogu naći vozače kamiona iako ih ima na Zavodu i nude im dobre plaće. S druge strane, vozači poručuju kako su uvjeti rada loši, pa radije odlaze u inozemstvo.

Vezani članci Autobusni prijevoznici - 4 Vapaji prijevoznika koji gube i do 95 posto prihoda: "Ne znamo gdje će i kada će ovo sve stati" Autobusni prijevoznici - 1 Autobusni prijevoznici traže četiri mjere za pomoć, strah ih je i ograničenja točenja goriva

Kamiona imaju, i robe za prevesti, ali vozača na tržištu rada ne mogu naći.

'Mi već mjesecima tražimo, i na internetu stoji, i na svim burzama stoji, da tražimo tri vozača. Ne javlja nam se nitko. Svi pričaju idemo u Njemačku, idemo u Njemačku', požalio se prijevoznik Radovan Ljubek.

Značajan, ali nedovoljan napredak - čak i u EU: A gdje je tu Hrvatska?

Prijevoznici su se i obratili i Hrvatskom zavodu za zapošljavanje na kojem je oko 2.700 nezaposlenih vozača. Radovan ih putem varaždinskog zavoda nije uspio naći.

'To su vozači koji tu doma voze neke kipere, bez iskustva u međunarodnom prijevozu i to je jako teško. Mlada djeca ne žele ići u vozače, zašto, ne znam. Svi su oni dobro plaćeni, tu od 10, 12 do 15 tisuća kuna', rekao je Ljubek.

Sindikat vozača ima drugačiju priču zašto prijevoznici ne mogu naći radnike i zašto bježe u inozemstvo. Kažu, loši su uvjeti rada.

'Prijavljeni na minimalac ili nešto više od minimalca, a ostatak im se isplaćuje u gotovini. U praksi onaj dio koji dobiju na račun dolazi na vrijeme no međutim ovu gotovinu uvijek morate tražiti, pitati i čekati. Danas vozači imaju izbor i otišli su tamo gdje je stanje uređeno', rekao je Miljenko Gočin, predsjednik Sindikata hrvatskih vozača.

Za probleme s uvjetima rada, Zavod kojemu su se prijevoznici žalili, rješenja nema, no nudi drugačiju pomoć ako nedostaje radnika.

'Ukoliko uočimo da ima problema ili da se poslodavci susreću s problemima tu su planovi obrazovanja', objasnila je Ivona Šimek iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Ako ne mogu naći dovoljno iskusne vozače, zavod poziva prijevoznike da koriste program i poticaje za osposobljavanje radnika na radnom mjestu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju