Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HRVATSKA REALNOST

Od 250.000 nezaposlenih, posao za 15.000 kn nitko neće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prijevoznici tvrde kako ne mogu naći vozače kamiona iako ih ima na Zavodu za zapošljavanje i nude im dobre plaće.

Više od 250 tisuća nezaposlenih, a poslodavci ne mogu naći radnike. Nakon građevinara na ovaj su se problem požalili i prijevoznici. Tvrde kako ne mogu naći vozače kamiona iako ih ima na Zavodu i nude im dobre plaće. S druge strane, vozači poručuju kako su uvjeti rada loši, pa radije odlaze u inozemstvo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 50.000 kuna kazni Palo devet prijevoznika iz sedam država: Jedan vozač vozio neispravni autobus, a najčešće muljaju s ovime Slika nije dostupna BROJNI PREKRŠAJI Policija nadzirala autobuse na graničnim prijelazima: Pogledajte što su sve našli

Kamiona imaju, i robe za prevesti, ali vozača na tržištu rada ne mogu naći.

'Mi već mjesecima tražimo, i na internetu stoji, i na svim burzama stoji, da tražimo tri vozača. Ne javlja nam se nitko. Svi pričaju idemo u Njemačku, idemo u Njemačku', požalio se prijevoznik Radovan Ljubek.

Značajan, ali nedovoljan napredak - čak i u EU: A gdje je tu Hrvatska?

Prijevoznici su se i obratili i Hrvatskom zavodu za zapošljavanje na kojem je oko 2.700 nezaposlenih vozača. Radovan ih putem varaždinskog zavoda nije uspio naći.

'To su vozači koji tu doma voze neke kipere, bez iskustva u međunarodnom prijevozu i to je jako teško. Mlada djeca ne žele ići u vozače, zašto, ne znam. Svi su oni dobro plaćeni, tu od 10, 12 do 15 tisuća kuna', rekao je Ljubek.

Sindikat vozača ima drugačiju priču zašto prijevoznici ne mogu naći radnike i zašto bježe u inozemstvo. Kažu, loši su uvjeti rada.

'Prijavljeni na minimalac ili nešto više od minimalca, a ostatak im se isplaćuje u gotovini. U praksi onaj dio koji dobiju na račun dolazi na vrijeme no međutim ovu gotovinu uvijek morate tražiti, pitati i čekati. Danas vozači imaju izbor i otišli su tamo gdje je stanje uređeno', rekao je Miljenko Gočin, predsjednik Sindikata hrvatskih vozača.

Za probleme s uvjetima rada, Zavod kojemu su se prijevoznici žalili, rješenja nema, no nudi drugačiju pomoć ako nedostaje radnika.

'Ukoliko uočimo da ima problema ili da se poslodavci susreću s problemima tu su planovi obrazovanja', objasnila je Ivona Šimek iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Ako ne mogu naći dovoljno iskusne vozače, zavod poziva prijevoznike da koriste program i poticaje za osposobljavanje radnika na radnom mjestu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene