Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon što nas je ostavio

Hrvatska preživjela godinu bez Sanadera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Godinu dana nakon njegova odlaska, Hrvatska je i dalje u krizi. Nezaposlenost raste, standard građana pada, a po nekim informacijama već na jesen moglo bi doći do blokade u državnim financijama.

Kada je otišao stranka mu je pljeskala. 'Došlo je vrijeme za druge, za moje prijatelje', govorio je 4. srpnja prošle godine Sanader. 'Neću te razočarati dragi moj prijatelju, dragi Ivo', obećala je premijerka Kosor. Odgovor na pitanje zašto nikada nije izrečen. Jadranki Kosor tada po našim istraživanima nije vjerovalo više od polovine građana, a ni stranka. Uslijedili su nepopularni potezi. Povećan je PDV uveden je krizni porez takozvani Harač. Rast nezaposlenosti, nelikvidnost, nezadovoljstvo novim nametima građanima je skrivano iza afera.

Pročitajte i ovo Matej Periš Slučaj koji nas je potresao Prije točno godinu dana regiju je ujedinila ljubav jednog oca: Kronologija nestanka Mateja Periša, koji je stradao u Beogradu Slika nije dostupna VANJSKA POLITIKA Godina na izmaku, pogled preko granica: Novi moćni strojevi na nebu, ukinuta viza za SAD, Tesla na euru... i problemi s prvim susjedima

>> 'Puno sam naučila, postala sam poniznija prema životu'

'Nedodirljivih ne može biti, jer svaka institucija koja radi u okviru zakona, mora poštovati taj princip', isticala je u siječnju ove godine Kosor. Otvaranje istraga i privođenja za Podravku, HEP, HAC, a i HPB, ostavili su dojam da se ipak nešto radi. O sanaderu Kosor nije željela govoriti. Rješavala se njegovih ljudi. Prvi je bio Damir Polančec. Otišao je sam zbog istraga koje su na kraju dovele do uhićenja.

Negativnu sliku o sebi Kosor je popravljala i na europskom planu. Pomirila je Hrvatsku sa Slovenijom, a to je dovelo do deblokade pregovora. Njezina s epolitika i popularnost, koja je rasla, nije svidjela Sanaderu. Htio se vratiti, no njegov puč nije uspio. 'Svoju statutarnu ulogu počasnog predsjendika HDZ-a od danas ću u potpunosti aktivirati', rekao je 3. siječnja Sanader, no HDZ ga je dočekao 'na nož'. 'Uže vodstvo stranke je predložilo a predsjedništvo donijelo odluku o brisanju doktora ive sanadera iz članstva', reakcija je samo dan poslije, koju je iznijela premijerka Kosor.

Jadrana Kosor tada je bila na vrhuncu popularnosti. Sanader se uz zvižduke posljednji put u javnosti pojavio na inauguraciji novog predsjednika. On je nestao, a Kosor su se gomilali problemi. Nezaposlenost koja prelazi 300 tisuća i opće nezadovoljstvo građana rezultirali su novim vladinim mjerama. Seljaci prosvjeduju, sindikati su referendum o radu pretvorili u referendum o Vladi. Jadranka Kosor opet je nepopularna, kao prije godinu dana kada je od potpredsjednice postala predsjednica Vlade.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene