Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekskluzivni intervju

'Puno sam naučila, poniznija sam prema životu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijerka Kosor, godinu dana nakon odlaska Sanadera otvorila je dušu za magazin Provjereno.

'Krizni porez i povećanje PDV, noćna su mora za svakog premijera', rekla je za magazin Provjereno Kosor i dodala kako nije niti sanjala da je stanje u državi toliko loše, nakon preuzimanja premijerske stolice od bivšeg premijera Ive Sanadera. 'Da će biti ovako teško, to nisam mislila, jer su polako ali sigurno počeli isplivavati problemi, koji su se mogli i morali riješiti i prije', naglasila je premijerka. 'Kažem, nema nikakve koristi od toga da se sad okrećemo unazad, ali ono u što sam uvjerena i što mi govori iskustvo ove godine dana, jest ne odustajati kad je najteže', kaže Kosor. 'Najlakše je dići sidro', dodaje.

Pročitajte i ovo Zabranjena javna tribina u Benkovcu - 3 Gledajte u Provjerenom Lagao da je na putu kako bi izbjegao pitanja, reporterka ga razotkrila: "Ravnatelj nije tu, možda je to bio domar" Iva Radić - 1 Suočavanje s prošlošću Vukovarka koja 30 godina traži istinu o sudbini svojeg oca: Zašto se ništa nije pomaknulo s mrtve točke?

>> Nakon godinu dana građani premijerki daju ocjenu 2,9!

>> 'Najbolji potez Jadranke Kosor još uvijek se nije dogodio'

>> Pesimizam i nepovjerenje: Kosor snažno gubi popularnost!

Premijerka nam je rekla i kako ona u srpnju prošle godine nije otvarala nikakve 'ormare s leševima', koji su odjednom banuli niotkuda, već da su se oni pootvarali sami. Istaknula je kako se nema namjere baviti stalno prošlošću i odlaskom bivšeg premijera Sanadera. 'Mogu nakon ovih godinu dana reći da mi je puno jasnije koji su bili razlozi za odlazak... O tome ću vjerojatno jednoga dana i govoriti', istaknula je Kosor.

'Želim služiti građanima RH'

U privatnom segmentu života, premijerka kaže kako ju je vrijeme 'pregazilo'. 'Vremena više nemam nizašto, ali puno sam stvari naučila i postala sam, na neki način, poniznija... prema životu. Više se propitujem nego prije i zaista se trudim služiti građanima Republike Hrvatske', objasnila je premijerka Kosor. U političkom smislu, premijerka Kosor se ne smatra odgovornom za sve sporne potpise ugovora. 'Nije isto potpisivati ugovore o pravima kad vam BDP raste šest posto i kad pada šest posto. Dakle, vremena su se promijenila', zaključila je Kosor. Iako smo inzistirali na premijerkinom nedvosmislenom odgovoru o tome smatra li se politički odgovornom za sve sporne stvari, koje je bivša Vlada, kojoj je ona bila potpredsjednica, provodila, premijerka odgovara negativno, ali i zbunjeno.

Ako je netko sretan i ako ga to veseli i ispunjava jedan dan, ili sat, da me zove bilo kako, ja sam sretna Jadranka Kosor 'Nisam odgovorna za greške prijašnje Vlade'

'Ne znam sto hoćete reci, što bi to značilo i da se osjećam odgovorna? Ne, ne osjećam se odgovorna... gledajte, to je sada potpuno nevažno. Što dokazuje ta teza? Ništa', rekla nam je premijerka. Nju ne boli niti vrlo izgledna mogućnost da bi se zbog poteza njezine Vlade u Hrvatskoj po prvi puta od osamostaljenja mogao provesti referendum. 'Mislim da krivo postavljate stvari. Ljudi nisu davali potpis protiv mene, već su zastupali referendumsko pitanje, oko kojega, ja mislim, dio javnosti još uvijek nema pravi dojam o čemu se zapravo radi', istaknula je Kosor, ali onda se i ogradila, rekavši kako ona zapravo ne bi željela komentirati jesu li građani znali što potpisuju. Pitali smo premijerku je li svjesna da se možda radi o dosad neviđenom buntu u nas, no ona smatra kako nije o tome riječ. 'Ne, apsolutno, mislim da imate potpuno krivo', zaključila je.

'Vladu ću voditi do kraja mandata, o ostavci ne razmišljam'

'Ne radi se o buntu, jer da je tome tako onda bi se 1. svibnja, kad su sindikati pozivali na prosvjede, sjetite se Ane Knežević i 'dolje Vlada', odazvalo više od stotinjak građana', istaknula je premijerka Kosor. Sto se referenduma tiče, naglasila je da ce se provesti čim sindikati dostave potpise i čim se oni provjere, a hoće li to biti po novom Ustavu, kaže, odluku ce donijeti Sabor. Vladu, ističe, smatra da će voditi i da ju može voditi do kraja mandata. 'Vladu ću voditi do kraja mandata i provest ću program gospodarskog oporavka', rekla je Kosor. O ostavci, ukoliko referendum prođe, uopće niti ne razmišlja. 'Razmišljam o tome kako što bolje obaviti svoj posao', naglašava. 'Nije vrijeme za bjegove, vrijeme je za hrabre i odlučne poteze', kaže Kosor.

Važno je da Hrvatska ne bankrotira

Smatra kako je dogovor sa sindikatima moguć, ali ne u smislu da se zadovolji, ili Vlada, ili sindikati, već građani. Najvažnije od svega je, ističe, da Hrvatska ne bankrotira u tom procesu. Dotakla je i vanjsku politiku te kao uspjeh svoje Vlade navodi otvaranje preostalih poglavlja u pregovorima s Europskom unijom te zatvaranje većine tih poglavlja. 'U ovoj godini je otvoreno i zatvoreno više poglavlja, nego u četiri i pol godine prije toga i na to sam osobno ponosna', dodala je premijerka.

Osvrnula se i na suradnju s predsjednikom Ivom Josipovićem, s kojim sada, nakon početnih nesuglasica i napetosti, kaže, odlično surađuje. Lideru oporbe, Zoranu Milanoviću, zamjera sto ne zna uputiti koju pozitivnu riječ u vezi s reformama koje su od važnosti za Hrvatsku, ali tvrdi da se i bez toga može kvalitetno surađivati s oporbom. Za kraj smo ostavili ležernije teme pa smo tako premijerku upitali što joj je draže, da joj govore Jadro, ili Jaca. 'To je zapravo potpuno nevažno. Ako je netko sretan i ako ga to veseli i ispunjava jedan dan, ili sat, da me zove bilo kako, ja sam sretna', rekla nam je na kraju intervjua Jadranka Kosor, ali je i priznala kako joj godi kad joj kažu Jadro. Zlopamtilo, kaže nije i to smatra svojim darom i vrlinom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene