Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatska potpisala konvenciju o zaštiti djece

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je potpisala novu Konvenciju Vijeća Europe o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja, što je bila jedna od glavnih tema Konferencije ministara pravosuđa VE-a održane u Španjolskoj, priopćilo je Ministarstvo pravosuđa.

Ministrica pravosuđa Ana Lovrin predvodi hrvatsko izaslanstvo na 28. Konferenciji koja se održava od 24. do 26. listopada u Lanzarotu i bavi se pitanjima djece, azilanata i migranata.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mobiteli - sredstvo seksualnog iskorištavanja djece Slika nije dostupna Oslobođene odgajateljice osumnjičene za seksualno iskorištavanje djece

Konvenciju su potpisale i Austrija, Belgija, Bugarska, Danska,
Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Irska, Italija, Nizozemska, Norveška, Poljska, Rumunjska, San Marino, Srbija, Švedska, Makedonija i Turska.

Ona predstavlja novi međunarodnopravni dokument koji na cjelovit način uređuje pitanje prevencije od seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djece, propisuje obvezu kriminalizacije određenih aktivnosti kao i dužnosti podizanja svijesti građana o neprihvatljivosti određenih načina ponašanja, stoji u priopćenju.

Uz već tradicionalna kaznena djela, Konvencija uvodi neka nova, definira kvalifikatorne okolnosti kod seksualne zlouporabe djece i produljuje zastarni rok za ta kaznena djela.

Osim toga, Konvencija omogućuje lakšu borbu protiv seksualnog turizma, uvodi niz mjera za zaštitu i podršku žrtvama seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja, uvodi mogućnost korištenja prikrivenih istražitelja, propisuje zaštitu 'zviždača', uvodi posebne intervencijske programe za počinitelje kaznenih djela, obvezu informiranja javnosti, posebno djece, o pravima djece i opasnostima koje vrebaju i dovode do seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja, navodi se u priopćenju Ministarstva pravosuđa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene