Hrvatska policija optužena je za pljačku i protjerivanje Afganistanaca. Guardian se poziva na izvješće Danskog vijeća za izbjeglice (DRC) koje je prikupilo svjedočanstva afganistanskih tražitelja azila.

Galerija Migranti, ilustracija Migranti, ilustracija Migranti na putu kroz Bihać uglavnom borave među ruševinama stare tvornice - 1 +2 Migranti na putu kroz Bihać - 10

Dok su se savezničke snage borile za spas Afganistanaca od talibana i evakuaciju afganistanskih državljana iz Kabula, hrvatska policija je pljačkala i ilegalno protjerivala Afganistance iz Hrvatske u Bosnu, piše The Guardian.

Britanske novine pozivaju se na izvješće Danskog vijeća za izbjeglice (DRC) koje je prikupilo svjedočanstva afganistanskih tražitelja azila. U izvješću je, navodi Guardian, dokumentirano oko 60 ilegalnih pushbackova koje je, između 16. kolovoza i 29. kolovoza, napravila hrvatska policija nad afganistanskim obiteljima koje su pokušale ući u Europu.

Pushbackovi su se događali u vrijeme dok su se zemlje poput SAD-a, Velike Britanije, Italije i Španjolske borile za siguran prolaz za izbjeglice iz Afganistana koje su bježale od talibana. Guardian navodi kako su pushbackovi bili izrazito nasilni. 

"Ukrali su nam novac i telefone i vratili nas 12 puta!", kaže Zihaul al-Haqq (25), porijeklom iz Baghlana, na sjeveru Afganistana, koji je sa svojom suprugom Malikom (22) 2016. godine pobjegao iz zemlje.

Zadnji put smo protjerani između 20. i 21. kolovoza. Sada je Afganistan u potpunosti pod kontrolom talibana, a mi smo u bijegu pet i pol godina. Jako smo umorni", piše Guardian. 

"Talibani su ubili nekoliko članova moje obitelji", kaže Abbas (18), koji je pobjegao iz Ghaznija 2018. godine, nakon napada talibana. 

"Ne mogu se vratiti u Afganistan. Zaglavio sam ovdje mjesecima. Prije tjedan dana Hrvati su me zaustavili u blizini Rijeke, pretukli i ukrali mi telefon, prije nego što su me vratili u Bosnu"

Hrvatska policija je u nekoliko navrata optuživana za ilegalne pushbackove izbjeglica. Većinom su to bili navodi Guardiana koji se pozivao na izvješća Danskog vijeća za izbjeglice. MUP je redovito demantirao izvješća. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju