Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jasan stav

Hrvatska se oglasila oko ruske aneksije ukrajinskih regija: "To je grubo kršenje teritorijalnog integriteta, suvereniteta i neovisnosti"

Referendum
Referendum Foto: Afp
Hrvatska najoštrije osuđuje ilegalne i lažne referendume provedene u četiri ukrajinske oblasti te najavljenu odluku o ulasku tih područja u sastav Ruske Federacije, priopćilo je u petak ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Hrvatska osuđuje odluku Rusije "o integraciji ukrajinskih oblasti Donecka, Luhanska, Hersona i Zaporižja u njezin sastav, smatrajući je grubim kršenjem teritorijalnog integriteta, suvereniteta i neovisnosti Ukrajine te međunarodnog prava i Povelje UN-a", ističe se u priopćenju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak će četiri okupirane ukrajinske regije pripojiti Rusiji na svečanosti u Velikoj kremaljskoj palači u 14 sati po srednjoeuropskom vremenu.

MVEP je dodao da Hrvatska tu odluku smatra "nelegitimnom, nezakonitom i kao takvu pravno ništavnom te ne priznaje njezine političke i pravne posljedice".

Hrvatska će, zajedno s ostalim članicama EU-a i saveznicima, nastaviti pružati "svu potrebnu podršku Ukrajini u reintegraciji trenutačno okupiranih područja i obnovi ustavno-pravnog poretka u okviru međunarodno priznatih granica", dodaje se u priopćenju.

Pročitajte i ovo Sjeverni tok Iz minute u minutu Napetosti na vrhuncu: Putin priznao neovisnost dviju pokrajina, Zelenski saziva hitan sastanak šefova sigurnosnih službi

Ruske okupacijske vlasti u regijama Luhansk, Doneck, Zaporižja i Herson održale su prošlog tjedna referendume za napuštanje Ukrajine i pridruživanje Rusiji. Bilo je izvješća o građanima koji su bili prisiljeni na glasovanje, ponekad i pod prijetnjom oružjem.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić OD PRESUDNOG ZNAČAJA Vučić poručio da Srbija neće priznati referendum proruskih regija u Ukrajini: "Štitimo svoj integritet"

Ukrajina i zapadne sile osudile su petodnevno glasovanje koje je završilo u utorak, rekavši da njihov rezultat od preko 99 posto potpore odcjepljenju nikada neće biti međunarodno priznat.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene