Svoje pravo birači su mogli ostvariti na sveukupno 6.352 biračka mjesta, u Hrvatskoj ih je 6.260, u inozemstvu 92.


18:49 Iz udruga Gong i "U ime obitelji" kažu da većih nepravilnosti nije bilo, no sporadično je bilo prijava nepravilnosti.

Vezani članci Slika nije dostupna Grabar Kitarović o 'neustavnoj' pobjedi: 'Ne mogu shvatiti zapravo o čemu je uopće riječ' Slika nije dostupna Stručnjaci: Treba brojati sve listiće, ali je pobjeda Grabar Kitarović pravno čista

"Nama su telefoni cijeli dan zvonili. Bilo je više nepravilnosti nego u prvom krugu i bilo je svakakvih kršenja izborne šutnje i načina glasovanja", rekla je Natalija Kanački iz udruge "U ime obitelji".

"Vrlo sam zadovoljna izlaznošću i odazivom građana. Smatramo da je smanjenje biračkih mjesta u dijaspori također nepravilnost", dodala je.

"Na nekoliko biračkih mjesta bile su ozbiljne prijave da su neke osobe glasovale umjesto drugih osoba", istaknuo je Dragan Zelić iz udruge Gong.

"Bilo je i uznemiravanja građana. Bolesnim i nemoćnim osobama na nekim biračkim mjestima nije se išlo u susret i omogućilo im se normalno glasovati", dodao je.

Izlazne ankete - Grabar Kitarović dobila 51,4 posto glasova, Josipović 48,6 posto!

18:45 - Dvadesetak minuta prije zatvaranja birališta razgovarali smo s predsjednikom Državnog izbornog povjerenstva Brankom Hrvatinom.

Komentirajući izlaznost rekao je kako se može špekulirati o razlozima, no 'to su izbori i tako treba biti', poručio je. 'Ako se nešto plaća da se provede to treba iskorititi. To je sasvim normalno', smatra Hrvatin.

Što se tiče izbora u BiH, prema sadašnjoj situaciji vjeruje da će se nastaviti i iza 19 sati.

'U 19 sati svi oni koji su u krugu birališta to će i obaviti, na kraju reda će se postaviti oznaka, koji dođu iza neće moći glasovati', objasnio je.

Izborna šutnja prestaje u 19 sati, a, kako je i planirano, u 20 sati objavit će se rezultati kako budu uneseni. Što se tiče nepravilnosti, poput slanja SMS-ova, Hrvatin je rekao sljedeće: 'O tome smo govorili, to je tako, kada nemamo elemente kao što su prekršajne prijave koristite se apelima i pozivanjem na savjest. Birači će o tome odlučiti i kažnjavati one koji se ne pridržavaju obaveza. Ubuduće u zakonodavstvo treba ugraditi dobre alate koji će sprjčevati takve stvari', smatra.

Odgovorio je i na pitanje ima li izborna šutnja smisla s obzirom na primjerice društvene mreže.

'Gledajte to je jedno pitanje o kojem se može raspravljati. Činjenica je da građane smeta da ih se uznemirava taj jedan dan prije izbora. Trebat će dobro odvagati i jedne i druge razloge i donijeti ono što je naelegantnije i što se može provesti', smatra.

A kada ćemo manje više znati konačne rezultate?

'Prvi rezultati (u 20 sati) bit će nepotpuno reprezentativni, dolazit će kako se upisuju. Neće biti statistički uzorak, treba sačekati jedno kasnije razdoblje, oko 22 sata, kada izađemo s podacima službenim, ali nepotpunim', rekao je.

16:57 - Predsjednički izbori točnije drugi krug napravio je neviđenu mobilizaciju između dva kruga.

DIP je objavio da je do 16:30 sati na birališta izašlo 48,23 posto birača (1.707.976). Najveći odaziv u ovom trenutku bilježi Karlovačka županija u kojoj je do 16.30 sati na birališta izašlo 53,19 posto birača (54.884). Najmanje birača glasalo je u Zadarskoj županiji, njih 43,97 posto, odnosno 69.186.

Dakle, građani Hrvatske pohrlili su na birališta. Riječ je o najvećoj izlaznosti u posljednjih 15 godina, a sve županije imaju veću izlaznost nego u prvom krugu izbora održanom 28. prosinca.

U usporedbi s prvim krugom, u drugom krugu je na birališta izašlo 11,87 posto ljudi više. U usporedbi s predsjedničkim izborima 2009. godine, izlaznost je veća za 10,24 posto.

15:01 - Građani na biralištima kažu kako je motivacija danas veća nego prije 14 dana. Većoj je izlaznosti doprinjelo bolje vrijeme, te veća, kako kažu motivacija jer se radi o drugom krugu izbora.

12:25 - Dakle ako se pogledaju i usporede izlaznosti (iako su ranije izvješća bila sa 11 sati) ovo je i najveća izlaznost od 2003. godine usporedujući i parlamentarne izbore. 2003. je u 11 sati izašlo 552.627, 2007. je bilo 575.020, a 2011. je izaslo 565.001 birača.

12:17 - Do 11:30 u Hrvatskoj je izašlo 778.175 birača ili 21 posto. To je gotovo dvostruko više birača u odnosu na 28.12., kada je na biralištima bilo 452.350 birača.

Brojke govore same za sebe u svim županijama, izuzevši Požeško- slavonsku županiju, izlaznost je čak i dvostruko veća u odnosu na prije 14 dana. Dvostruko je više birača izašlo u Gradu Zagrebu, Zagrebačkoj županiji, Krapinsko-zagorskoj,Virovitičko-podravska,Međimurskoj županiji.

Gledajucu sve izbore od 2000-te ovo je i najveća izlaznost. Naime tek je u drugom krugu 2000. godine izlaznost bila 647.280.

12:07- Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je da je do 11:30 sati u 2. krugu izbora na birališta izašlo 21,92 posto birača.

U 1. krugu do 11:30 izašlo je 13,19 posto birača.

Najveći odaziv zabilježen je u Karlovačkoj županiji, sa 27,42 posto, te Varaždinska županija sa 26,40 posto.

Najmanja je izlaznost zabilježena na biralištima u Požeško-slavonska žćupanija sa 17,05 posto, te Brodsko-posavskoj sa 17,98 posto.

11:19 - Sve funkcionira, ni od policije nema dojava o eventualnim problemima, odnosno kršenju javnog reda i mira, rekao je član DIP-a Davor Orlović.

Ni u inozemstvu, za sada, nema nikakvih problema, kaže potpredsjednica DIP-a Aleksandra Jozić Ileković.

Otvorena sva birališta

Sva biračka mjesta u Hrvatskoj, njih 6. 260 su otvorena i izbori za predsjednika Republike provode se bez ikakvih problema, a tako je i u inozemstvu, potvrđeno je u nedjelju ujutro u Državnome izbornom povjerenstvu (DIP).

Tko će slijedećih pet godina biti na na čelu države, odlučit će danas nešto manje od 3,8 milijuna hrvatskih birača na šestim predsjedničkim izborima od stjecanja neovisnosti.

Svoje pravo birači će moći ostvariti na sveukupno 6352 biračka mjesta, u Hrvatskoj ih je 6260, u inozemstvu 92.

Osim u Hrvatskoj, predsjednički izbori provest će se u još 50 država, pet manje nego 2009. godine. Smanjen je i broj biračkih mjesta u inozemstvu, s 250 na 92, glasovati se u nedjelju može samo u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske.

Najviše biračkih mjesta, po 15, određeno je za Bosnu i Hercegovinu te Njemačku, u kojoj će u nedjelju biti otvorena dva biračka mjesta više nego u prvom krugu. Po još jedno mjesto dobili su Frankfurt i Duesseldorf slijedom podataka da se, u odnosu na prvi krug, povećao broj i aktivno i prethodno registriranih birača.

Aktualni predsjednički izbori rekordni su po broju promatrača, bit će ih gotovo 22 tisuće, najviše u posljednjih nekoliko izbornih ciklusa. Četiri nevladine udruge imat će zajedno 920 promatrača, ostali su promatrači političkih stranaka koje podupiru kandidate.

Od 18:25 budite uz Mislava Bagu i njegove goste u specijalnoj emisiji Predsjednički izbori. Prvi doznajte procjene rezultata izbora – u 19 sati objavljuju ih Nova TV i Dnevnik.hr. Najnovije informacije uživo s terena reporteri Nove TV nastavit će donositi i tijekom Dnevnika i večernje specijalne emisije.

U izbornoj administraciji, dakle u biračkim odborima i izbornim povjerenstvima, bit će angažirano gotovo 41.500 osoba.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je biračice i birače da u nedjelju, 11. siječnja, izađu na izbore i glasuju.

'Izbor predsjednika Republike izbor je osobe koja će idućih pet godina predstavljati i zastupati Republiku Hrvatsku u zemlji i inozemstvu te bitno utjecati na političke i druge prilike u zemlji, a posebice na njezino demokratsko ozračje. Takva velika odgovornost, koju ima dužnost predsjednika Republike, zahtjeva i odgovornost birača izaći na izbore i glasovati', poručuje DIP.

Na izborima 28. prosinca prošle godine natjecalo se četvero kandidata, no nitko nije osvojio dovoljno glasova za pobjedu u prvom krugu. U drugom će pobjediti kandidat koji dobije najveći broj glasova birača koji su glasovali.

Glasovanje uz 'plavu potvrdu'

Birači koji u nedjelju, 11. siječnja, na biračkom mjestu utvrde da nisu upisani u izvadak iz popisa birača, mogu glasovati uz tzv. plavu potvrdu, podsjeća Ministarstvo uprave.

Radi se, primjerice, o osobama koje nemaju važeću osobnu iskaznicu.

Takvi birači mogu glasovati ako pribave potvrdu za glasovanje, tzv. plavu potvrdu u nadležnom uredu državne uprave. Popis ureda koji potvrde mogu izdati, njihove adrese i brojeve telefona, Ministarstvo je objavilo na svojim internetskim stranicama.

Biračima koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, potvrdu izdaje diplomatsko-konzularno predstavništvo u inozemstvu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook