Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Zbog nota oko Glavaša i spomenika Barešiću

ODGOVOR HRVATSKE SRBIJI

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo je Srbiji na posljednje prosvjedne note zbog Branimira Glavaša i spomenika Miri Barešiću.

Hrvatska neće primati "neprihvatljive" diplomatske note Srbije koja bi se umjesto "neproduktivnog" slanja nota trebala baviti europeizacijom svog društva, poručilo je u ponedjeljak Ministarstvo vanjskih poslova (MVEP) nakon najnovije prosvjedne note Beograda.

Pročitajte i ovo Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji Ilustracija između 50 i 60 ljudi Hrvatska poslala prosvjednu notu Srbiji: Carinici satima držali 25 automobila s hrvatskim putnicima

Srbijanska vlada poslala je u ponedjeljak notu Zagrebu zbog ukidanja presude Branimiru Glavašu za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991. i otkrivanja spomenika Miri Barešiću, hrvatskom emigrantu osuđenom 70-ih godina u Švedskoj za ubojstvo tadašnjeg jugoslavenskog veleposlanika.

U Beogradu ocijenjuju da je odluka Vrhovnog suda o Glavašu "uperena izravno protiv srpskog naroda", a vezano za Barešića traži da se hrvatska vlada ogradi "od veličanja osuđenog teroriste" i ukloni spomenik podignut blizu njegove rodne kuće u mjestu Dragama.

Hrvatski otpravnik poslova u Beogradu Stjepan Glas odbio je primiti prosvjedne note, ali ih je Srbija "dostavila redovitim putem", objavilo je srbijansko ministarstvo vanjskih poslova.

Takve neprihvatljive i neprimjerene verbalne note hrvatska služba vanjskih poslova više ne prima, doznaje se na Zrinjevcu.

U MVEP-u ističu da Hrvatska ne dopušta miješanje u njezine unutarnje stvari i neće se spuštati na tu razinu komunikacije.

Umjesto neproduktivnog slanja verbalnih nota državna vlast Srbije bi mogla ozbiljno krenuti u političku europeizaciju srbijanskog društva, poručili su vlastima u Beogradu.

Rat notama između Zagreba i Beograda pokrenut je nakon nedavnog ukidanja presude kardinalu Alojziju Stepincu, kojom su ga bivše komunističke vlasti 1946. osudile zbog suradnje s ustaškim režimom u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Službeni Beograd smatra taj potez rehabilitacijom fašizma i ustaške NDH, a Zagreb je pozvao srbijanske vlasti "da ne koriste rječnik propalog jugoslavenskog komunističkog sustava i agresivne velikosrpske politike iz 90-ih godina".

Srbija upozorava EU na antisrpsku politiku Hrvatske - srbijanski premijer

U Hrvatskoj se vodi ogoljena antisrpska politika koju Srbija ničim nije isprovocirala, rekao je u ponedjeljak srbijanski premijer Aleksandar Vučić i kazao kako je o takvom navodnom ponašanju Hrvatske u pismu upozorio čelnike Europske unije.

Na tiskovnoj u srbijanskoj vladi Vučić je rekao da je o situaciju u regiji izvijestio najviše dužnosnike Europske unije i od njih zatražio da kažu da li je Srbija učinila nešto pogrešno u kontekstu posljednjih događaja međi kojoma je istaknuo ukidanje presuda Branimiru Glavašu i Alojziju Stepuncu, te otkrivanje spomenika Miri Barišiću, osuđenom za terorizam i ubojstvo jugoslavenskog veleposlanika u Švedskoj Vladimira Rolovića.

U pismu visokoj predstavnici za vanjsku i sigurnosnu politiku Federici Mogherini, predsjedniku Evropske komisije Jean-Claudeu Junckeru, povjereniku za proširenje Johannesu Hahnu, te predsjedniku Europskog parlament Martinu Schulzu Vučić je, kako kaže, izrazio zabrinutost zbog dešavanja u regiji i ukazao na ogoljenu antisrpsku politiku, poglavito u Hrvatskoj.

Vučić je istaknuo kako je "riječ o događajima koji ozbiljno ugrožavaju regionalnu stabilnost".

U pismu su, prema njegovim riječima, faktografski navedeni dogadjaji za koje drži da "negativno utječu na očuvanje mira i političke stabilnosti u regiji".

On kaže da je Srbija posljednjih dana morala otrpjeti od podizanja spomenika istaknutim pravomoćno osuđenim tetroistima u zemljama EU do rehabilitiranja i ukidanja presude zločincima iz Drugog svjetskog rata i ratova 90-ih. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene