Obavijesti Video Pretražite Navigacija
od zlata i srebra

FOTO U prodaji prva numizmatička eurokovanica: Izdano 500 komada, zna se i koliko košta

Numizmatičke eurokovanice - 1
Numizmatičke eurokovanice - 1 HNB
Aktualno Galerija Numizmatičke eurokovanice - 1 Numizmatičke eurokovanice - 1 Foto: HNB Numizmatičke eurokovanice Numizmatičke eurokovanice Foto: HNB Numizmatičke eurokovanice Numizmatičke eurokovanice Foto: HNB +0 Numizmatičke eurokovanice - 2 Galerija 1/4 >>
Hrvatska narodna banka izdala je prvu numizmatičku eurokovanicu, u zlatu i srebru. Zlatnik se izdaje u apoenu od sto eura, a srebrnjak je od šest eura.

Hrvatska narodna banka (HNB) izdala je zlatnu i srebrnu numizmatičku kovanicu s osnovnim motivom konturne kravate. Radi se, navode, o prepoznatljivom i znamenitom kulturološkom motivu iz popularne povijesti Republike Hrvatske.

Zlatnik se izdaje u apoenu od 100 eura, a srebrnjak u apoenu od 6 eura.

Autor likovnog rješenja kovanica sveučilišni je prvostupnik kiparstva Nikola Vudrag, a izrađene su u Hrvatskoj kovnici novca. Zajedno čine numizmatički komplet i puštaju se u prodaju 18. travnja 2023. u količini ne većoj od 500 komada.

Pročitajte i ovo Euro na bankomatu JEDNOSTAVAN RAZLOG Zašto na bankomatima dobivamo stare novčanice eura: Hrvatska kovnica izdala je kovanice, a što je s "hrvatskim" euronovčanicama?

Ovaj numizmatički komplet prodavat će Hrvatska kovnica novca d.o.o., a očekuje se inicijalna prodajna cijena od oko 4000 eura s PDV-om. Prodajna cijena u trenutku kupnje ovisit će o kretanju cijena zlata i srebra na otvorenom tržištu.
Zainteresirani građani numizmatički komplet mogu nabaviti od 18. travnja 2023., a o narudžbi i kupnji više možete saznati na poveznici

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene