Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatska na prvoj sjednici VS UN-a o svom mandatu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijeće sigurnosti UN-a održalo je prve konzultacije u ovoj godini, na kojima je prvi puta sudjelovala i Hrvatska kao jedna od pet novih nestalih članica Vijeća s dvogodišnjim mandatom.

"To je povijesna prva sjednica s našim sudjelovanjem i svi u
Hrvatskoj trebaju biti ponosni na to, posebno mi u misiji koji smo iznijeli tu kandidaturu", izjavila je stalna predstavnica RH pri UN-u Mirjana Mladineo nakon konzultacija o programu rada Vijeća u siječnju, kada njime predsjedava Libija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Prikladne mjere' Obama podupire južnokorejski zahtjev pred Vijećem sigurnosti Slika nije dostupna Obogaćivanje urana se nastavlja Iran nacrt Vijeća sigurnosti odbacio kao nelegitiman

"Dvogodišnjim članstvom u Vijeću sigurnosti Hrvatska će najviše dobiti na svojoj međunarodnoj prepoznatljivosti i ozbiljnosti", ocijenila je Mladineo.

Na konzultacijama je usvojena odluka kojom je Hrvatska preuzela predsjedanje Protuterorističkim odborom Vijeća sigurnosti, nadležnim za nadzor provedbe rezolucije 1373 iz 2001. godine o mjerama koje države članice UN-a trebaju poduzeti na suzbijanju terorizma.

"Za Hrvatsku ovakva odluka Vijeća sigurnosti predstavlja priznanje za dosad učinjeno u borbi protiv terorizma, te potvrdu povjerenja međunarodne zajednice u njezine sposobnosti, kao države koja je po prvi puta članica Vijeće sigurnosti, za vođenje odbora koji oblikuje globalni odgovor na terorističku prijetnju", istaknula je Mladineo u izjavi za novinare.

U Protuterorističkom odboru je svih 15 članica Vijeća sigurnosti, podijeljenih u tri pododbora, a odbor ima i svoju izvršnu upravu. U mandatu mu je nadzor provedbe rezolucije 1373 i srodne rezolucije 1624 (2005.), kao i tehnička pomoć članicama UN-a te terenski posjeti.

Odbor blisko surađuje s odborima Vijeća sigurnosti za al-Qaidu i talibane i za neširenje oružja za masovno uništenje, te s međunarodnim, regionalnim i subregionalnim organizacijama.

Hrvatskoj je također dodijeljeno vođenje Radne skupine za suzbijanje terorizma, kao i potpredsjednička mjesta u tri druga 'ad hoc' odbora Vijeća sigurnosti - spomenutom odboru za neširenje oružja za masovno uništenje, te sankcijskim odborima za Sudan i Somaliju.

Na pitanje o zahtjevnoj vanjskopolitičkoj zadaći sudjelovanja
Hrvatske u radu Vijeća sigurnosti, Mladineo je kazala kako nakon višegodišnjeg lobiranja za članstvo i dvomjesečnih priprema Stalna misija RH potpuno spremno dočekuje početak mandata u Vijeću.

"Mislim da su sva pitanja jednako teška, to je globalna odgovornost, mi moramo u svemu sudjelovati. Radi se o temama koja se bave kriznim žarištima i sva su važna", kazala je Mladineo. Hrvatska, po njezinim riječima, neće biti vezana samo za teme iz regije, jer su teme s kojima se bavi Vijeće sigurnosti UN-a univerzalne, i stoga jednako važne za Hrvatsku.

Američka veleposlanica pri UN-u Jackie Wolcatt izrazila je
zadovoljstvo zbog sudjelovanja Hrvatske u radu Vijeće sigurnosti. 

"Oduševljeni smo što imamo Hrvatsku u Vijeću. Hrvatska će biti odličan dodatak Vijeću. Hrvatska će imati jedinstvenu priliku utjecati na mnoge odluke, poput odluke o Kosovu...želimo surađivati s Hrvatskom kao članicom Vijeća sigurnosti, europskom zemljom i našim saveznikom", naglasila je Wolcatt odgovarajući na pitanja novinara.

Veleposlanica Mladineo je kazala kako će na dnevnom redu Vijeća sigurnosti UN-a u siječnju biti izvješće o misiji UNMIK-a na Kosovu 16. siječnja, zatim nova misija UN-a u Darfuru u Sudanu, rasprava o misijama UN-a u Obali Bjelokosti, Čadu, Srednjoafričkoj Republici, o stanju u Etiopiji i Eritreji, te mjesečna rasprava o Bliskom istoku.

Wolcatt je naznačila kako je rasprava o misiji UNMIK-a na Kosovu, zakazana za 16. siječnja, danas dobila novi kontekst jer je predsjednik Srbije Boris Tadić u pismu Vijeću sigurnosti zatražio da govori na toj sjednici.

Prema programu rada koji je objavila predsjedavajuća Libija, iduća sjednica Vijeća sigurnosti zakazana je za ponedjeljak.

Nakon prvog sudjelovanja Hrvatske na sjednici Vijeća sigurnosti, veleposlanica Mladineo primila je čestitke niza svojih kolega veleposlanika, među kojima uživa veliki ugled i naklonost, kako navode izvori u sjedištu Svjetske organizacije.
Na pitanje o najavama njezinog povlačenja s dužnosti u UN-u, veleposlanica Mladineo je rezignirano kazala kako je ona "akreditirana Stalna predstavnica RH u Vijeću sigurnosti i UN-u, dok ne bude drugačije".

Iz izvora hrvatske misije se navodi kako bi u sklopu kadrovskih pojačanja koja iz MVPEI-a uskoro trebaju stići u New York,
veleposlanicu Mladineo trebao zamijeniti aktualni hrvatski
veleposlanik u SAD-u Neven Jurica.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene