Ministarstvo financija izdalo je jedanestogodišnju euroobveznicu na međunarodnom tržištu kapitala u iznosu od dvije milijarde eura. Godišnja kuponska kamatna stopa iznosi 1,5 posto, a ostvareni prinos 1,64 posto.


Dio primitka iskoristit će se za refinanciranje dolarske obveznice koja stiže u srpnju, a izdana je prije deset godina. Ministar financija Zdravko Marić kaže da će se značajno uštedjeti na trošku kamata. Ostatak će se koristiti za financiranje mjera za pomoć gospodarstvu pogođenom koronavirsom.

Vezani članci Zdravko Marić Marić o smanjenju broja ministarstava: "To donosi sa sobom racionalizaciju troškova i bolje funkcioniranje Vlade" Nogometna utakmica HDZ-a - 1 Plenković tehnicira pred Ćirom, a Marić i Aladrović zaigrali nogomet protiv zvijezda

"Velik je bio interes ulagača. Bio je 4,2 puta veći od ovog izdanja, dakle preko 8,4 milijarde eura. Ne pamtim tako veliki interes, ali isto tako interes tako kvalitetetnih investitora diljem svijeta, nekoliko velikih i važnih kuća koje su prepoznale sve što je napravljeno i što se radi u Hrvatskoj. Naš imidž je na ovaj način potvrđen u međunarodnim financijskim krugovima", rekao je Marić.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr