Borbeni avion, ilustracija - 1
Borbeni avion, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Započeo je proces evaluacije pristiglih ponuda za nabavu višenamjenskog borbenog aviona, javljaju iz Ministarstva obrane.


Najbolju i konačnu ponudu (BAFO) 10. studenog 2020. dostavio je SAD za novi avion F-16 Block 70 i korišteni izraelski avion F-16 Block 30 te Francuska Republika za korišteni avion Rafale, dok je Kraljevina Švedska svoju "najbolju i konačnu ponudu (BAFO)" za novi avion JAS-39 C/D Gripen predala tijekom današnjeg dana. 

Vezani članci Ministar Banožić na obilježavanju 28. obljetnice brigade Pume - 5 Banožić najavio odluku o nabavi borbenih aviona: "To mora biti zrakoplov koji će zadovoljavati naše zadaće i mora biti financijski prihvatljivo" F-16, ilustracija Hrvatska dobila ponudu rabljenih F-16: Amerikanci ponudili 12 rabljenih aviona, dodatne letjelice i opremu

Proces donošenja odluke na državnoj razini započet će početkom 2021. godine, a uključuje mišljenje Odbora za obranu Hrvatskog sabora i Vijeća za obranu te Odluku Vlade Republike Hrvatske o najpovoljnijoj ponudi za višenamjenski borbeni avion.

"Podaci su klasificirani i s naše strane, i od ponuditelja. Dok traje proces evaluacije i odabira najbolje ponude, ne možemo s detaljnim podacima izlaziti u javnost", poručuju iz MORH-a.