Državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop
Državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop Foto: Borna Filić/PIXSELL

Na sastanku ministara obrane članica Američko-jadranske povelje (A-5) Hrvatsku je predstavljao državni tajnik Zdravko Jakop.


U odgovoru na krizu izazvanu pandemijom COVID-19 pokazala se važnost uloge oružanih snaga i ulaganja u njihove sposobnosti, istaknuto je u ponedjeljak na sastanku ministara obrane članica Američko-jadranske povelje (A-5) na kojem je Hrvatsku predstavljao državni tajnik Zdravko Jakop, priopćio je MORH.

Vezani članci Ilustracija Stožer objavio nove brojke: Provjerite stanje u svojoj županiji COVID ambulanta Stožer objavio nove brojke: Pogledajte stanje u svojoj županiji

Posljednji ovogodišnji sastanak na najvišoj političkoj razini u godini predsjedanja Bosne i Hercegovine A-5 održan je putem video veze i bio je posvećen raspravi o naučenim lekcijama u suočavanju s pandemijom COVID-19, o rizicima, izazovima i mogućnostima zajedničke A-5 suradnje u razdoblju nakon COVID-19 te o A-5 politici otvorenih vrata.

Svi sudionici sastanka naglasili su važnost brzog i profesionalnog angažmana oružanih snaga koje su pružile važnu potporu civilnim strukturama u suočavanju s posljedicama pandemije, navodi MORH u priopćenju.

U tom smislu, državni tajnik Jakop pozdravio je nastavak dijaloga o naučenim lekcijama u borbi protiv pandemije sa ciljem podizanja spremnosti odgovora na buduće slične krizne situacije te istaknuo važnost nastavka ulaganja u sposobnosti oružanih snaga koje su se pokazale ključnima u odgovoru na krizu.

Na sastanku su sudjelovali visoki predstavnici ministarstava obrane država članica A-5 inicijative – zamjenik ministrice obrane Albanije Petro Koci, ministar obrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, ministar obrane Crne Gore Predrag Bošković, ministrica obrane Sjeverne Makedonije Radmila Shekerinska Jankovska, vršitelj dužnosti podtajnika za obrambenu politiku Sjedinjenih Američkih Država Anthony Tata, kao i predstavnici država promatrača - ministar Kosovskih snaga sigurnosti Anton Quni i državni tajnik Ministarstva obrane Slovenije Uroš Lampert.

Državni tajnik Jakop pozdravio je sudjelovanje visokih predstavnika država promatrača, Slovenije i Kosova, te naglasio važnost daljnje progresije politike otvorenih vrata A-5.

Jakop je pozdravio napredak Albanije i Sjeverne Makedonije na putu ka punopravnom članstvu u EU te posebice otvaranje pregovora o pristupanju u ožujku 2020., čemu je važan impuls dalo predsjedanje Republike Hrvatske Vijećem Europske unije.

"Važnu ulogu u tom smislu imao je i Zagrebački sastanak na vrhu čelnika Europske unije i zemalja zapadnog Balkana koji je još jednom potvrdio nedvojbenu europsku perspektivu država jugoistočne Europe", naglasio je Jakop.

Također je pozdravio pristupanje Sjeverne Makedonije NATO savezu.

"Sa Sjevernom Makedonijom, NATO obitelj je jača, bez obzira na sigurnosne izazove s kojima se suočavamo, što je posebice važno na širem području jugoistočne Europe", naglasio je Jakop.

Državni tajnik hrvatskog ministarstva je pozdravio pozitivne pomake u procesu normalizacije odnosa na relaciji Kosovo – Srbija kao i u procesu približavanja BiH NATO savezu.

U završnom dijelu izlaganja, Jakop je izvijestio sudionike sastanaka o tijeku priprema za 2021. - godinu hrvatskog predsjedanja A-5 te istaknuo kako će naglasak hrvatskog predsjedništva biti na daljnjem razvoju i unaprjeđenju interoperabilnosti, spremnosti snaga te jačanju otpornosti sigurnosnog i obrambenog sektora na sigurnosne izazove koji prate pandemiju, stoji u priopćenju.

Na kraju sastanka, ministri obrane usvojili su Zajedničku izjavu kojom je izražena snažna potpora nastavku suradnje u svim segmentima o kojima se raspravljalo tijekom sastanka.

Američko-jadranska povelja, inicijativa utemeljena 2003. godine, predstavlja partnersku regionalnu sigurnosno-obrambenu inicijativu čiji je temeljni cilj jačanje multilateralnih odnosa država jugoistočne Europe, s ciljem pune integracije u EU i NATO. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju