Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najveća svjetska izložba

Maslina stara 300 godina u hrvatskom paviljonu u Dubaiju osušila se zbog nebrige? "Naravno da nije ista kao prvi dan…"

Aktualno Galerija Dubai: Hrvatska maslina na izložbi - 1 Dubai: Hrvatska maslina na izložbi - 1 Foto: DNEVNIK.hr Dubai: Hrvatska maslina na izložbi - 2 Dubai: Hrvatska maslina na izložbi - 2 Foto: DNEVNIK.hr Dubai: Hrvatska maslina na izložbi - 3 Dubai: Hrvatska maslina na izložbi - 3 Foto: DNEVNIK.hr Petra Ivičević Bakulić Petra Ivičević Bakulić Foto: DNEVNIK.hr +4 Maslina - 1 Galerija 1/9 >>
Hrvatska se već šest mjeseci promovira na najvećoj svjetskoj izložbi EXPO u Dubaiju. Među brojnim pohvalama pojavile su se i kritike da se jedan od glavnih aduta našeg paviljona, maslina stara tristo godina - osušila!

Maslina stara oko tristo godina nalazi se u hrvatskom paviljonu na EXPO-u u Dubaiju. Autor fotografije koja se dijeli društvenim mrežama tvrdi - osušila se, pa su na Twitteru krenule i kritike - zašto je stablo uopće u takvim uvjetima. Arhitekt koji je osmislio paviljon Ante Vrban tvrdi kako je i dalje živa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nesreća u Mlinovima VIDEO/FOTO Ajoj, kakav peh! Najskuplji auti stigli u Zagreb, jedan se sudario s Ford Fiestom Pritiskom na gumb otvoren Pelješki most Za naježiti se VIDEO Oni su ga pustili u promet: Pogledajte kako je izgledao svečani trenutak otvaranja Pelješkog mosta

"Naravno da nije ista kao prvi dan, mi smo se konzultirali sa strukom, ima mjerač za pH, ima mjerač za vlagu, čak baca nove stabljike", ističe Vrban.

Dovezena je s Hvara. Nije ona jedina živa biljka na izložbi.

"Singapur ima napravljenu prašinu. Ja mislim da je jedan živi element, da je Hrvatska jedna živa zemlja s temperamentom i s cijelom porukom koju šaljemo svijetu, mislim da je maslini apsolutno tamo mjesto", brani odabir arhitekt.

Možda je i doniraju Emiratima…

Iz svog maslinika smiruje i maslinar Klaudio Ipša te kaže kako je maslina vječna i što je starija, to je otpornija. Ako listovi imaju reakciju, to je vjerojatno zbog promjene uvjeta.

"Da bi ono umrlo, mora baš biti nešto ekstremno i dugo da bi umrla. Inače, nema klasično korijenje nego čupu dolje gdje ima rezervoar gdje crpi snagu i da bude bez zemlje i vode godinu dana, ona bi izdržala", tvrdi maslinar.

U hrvatskom paviljonu je, osim masline, i Rimčeva Nevera, brački kamen, projekcija Jadrana. Za sve građevinske radove i opremu izdvojeno je desetak milijuna kuna. NA EXPO-u se predstavlja 190 država svijeta, a prošli tjedan posjetio ga je i premijer Plenković.

"Mislimo da je izuzetna stvar da je tristo tisuća ljudi vidjelo hrvatski paviljon i upoznalo dijelove Hrvatske", istaknula je Petra Ivičević-Bakulić u razgovoru s novinarkom Dnevnika Nove TV Srnom Bijuk.

Razmišlja se i o budućnosti masline, pa ističe kako bi maslinu mogli donirati da dio Hrvatske ostane u Emiratima. O tome će se odlučiti u idućih sedamnaest dana, koliko još najveća svjetska izložba traje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene