Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvorenje sajma EXPO 2020

Dubai je očekivano napravio spektakl: "Danas zajedno svjedočimo novom početku"

Aktualno Galerija Expo 2020 - 2 Expo 2020 - 2 Foto: DNEVNIK.hr Expo 2020 - 1 Expo 2020 - 1 Foto: DNEVNIK.hr Hamdan bin Mohammed Al Maktoum Hamdan bin Mohammed Al Maktoum Foto: DNEVNIK.hr Expo 2020 - 4 Expo 2020 - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Expo 2020 - 3 Galerija 1/5 >>
Dubai je priredio pravi spektakl na otvorenju sajma Expo 2020. Sudjeluje 190 zemalja, među kojima i Hrvatska. Svi pokušavaju što bolje iskoristiti jedinstvenu priliku za globalnu prezentaciju, s obzirom na to da bi Expo mogao imati doseg, što uživo, a što virtualno, i do tri milijarde ljudi.

Hamdan bin Mohammed Al Maktoum, princ Dubaija je rekao: "Danas se cijeli svijet okupio u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Danas zajedno svjedočimo novom početku, dok uz blagoslov Alaha otvaramo Expo 2020 Dubai. Neka nam Bog podari uspjeh."

Ovo je prvi svjetski sajam na Bliskom istoku. Prvi veliki globalni sajam otvoren za posjetitelje od početka pandemije. Dubai je, očekivano, napravio spektakl.

Uz domaće i strane zvijezde, šareni vatromet, bilo je tu i koreografije sa zastavama zemalja sudionica. Ima ih 190. Među njima je i Hrvatska.

Kristijan Staničić, direktor HTZ-a je izjavio: "Hrvatska se predstavlja u paviljonu koji je smješten na jednoj vrlo dobroj lokaciji, uz jednu od glavnih šetnica. Hrvatska ima jedan vrlo atraktivan paviljon, evo od prvog dana je iznimno dobro posjećen."

Prošle godine Expo je zbog pandemije otkazan, pa su sudionice imale dodatno vrijeme za pripremu paviljona. Tema hrvatskog paviljona je "Hrvatska inspirira velike umove".

"Mi ćemo predstaviti Hrvatsku u najboljem svjetlu, po svemu onome po čemu je prepoznatljiva, po svim onim dostignućima, postignućima koje je Hrvatska ponudila svijetu u povijesti", rekao je Staničić.

Pročitajte i ovo Hrvatski paviljon na EXPO-u - 1 Maslina, brački kamen, Nevera... EKSKLUZIVNO Pogledajte kako će se Hrvatska predstaviti na najposjećenijoj svjetskoj izložbi: ''To je prilika''

Predstavit ćemo naše genijalce poput Nikole Tesle i Ruđera Boškovića, sportaše kao što su Dražen Petrović i Janica Kostelić, ali i inovatore kao što je Mate Rimac. Njegova Nevera najvrjedniji je eksponat paviljona.

Staničić dodaje: "Bit će ovdje kulturnih i sportskih prezentacija, prezentacija znanstvenih postignuća, naravno gospodarskih susreta i gospodarski forum."

Expo traje sljedećih šest mjeseci. I više nego dovoljno za promociju i sklapanje poslova na sajmu koji obiđe i do 25 milijuna ljudi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene