Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatska kupuje F-16?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odluka o nabavi novog borbenog aviona za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo već je donesena, a stare MiG-ove 21 trebao bi zamijeniti američki F-16.

Tu je informaciju Večernji list dobio od izvora upućenog u zbivanja u HV-u, a koji je potkrepljuje tvrdnjom da su hrvatski piloti ove godine, u tajnosti, učili upravljati američkim avionima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna MORH: Odluka o nabavi borbenih zrakoplova do kraja godine Slika nije dostupna Švedska istražuje poslove Gripena u Mađarskoj

Iz MORH-a su potvrdili da su piloti u veljači posjetili bazu NATO-a u talijanskom Avianu i tamo letjeli na zrakoplovima F-16, ali odbacuju tvrdnje da je odluka o novom avionu HRZ-a već donesena. ž

Tvrde da se radilo o ljubaznosti domaćina koji su željeli demonstrirati letačke mogućnosti američkog aviona i da takvo ponašanje nije rijetkost koja bi se primijenjivala samo na pilote HRZ-a.

Odluka o nabavi aviona, poručuju iz MORH-a, temelji se na stručnoj ocjeni karakteristika različitih modela i uvjetima financiranja s posebnim aspektom na offset program.

MiG-ovi 21 koji su sada u sastavu HRZ-a, 2011. službeno će biti otpisani, a ako se na vrijeme želi sve pripremiti za nove avione, ugovor bi, zbog obuke pilota i pripreme infrastrukture, trebalo potpisati 2-3 godine prije, najkasnije 2008. 

Prema službenim informacijama, u konkurenciji su američki F-16 na kakvim su naši piloti letjeli u Avianu i švedski JAS-39 Gripen. 

Od zemalja bivšeg istočnog bloka, koje također zamjenjuju stare MiG-ove, Mađarska i Češka uzele su Gripen, Poljska je ovih dana dobila prva četiri od 48 američkih F-16, a Bugarska i Rumunjska imaju isti rok kao i Hrvatska za zamjenu svojih.

Osim odlaska hrvatskih pilota u Aviano, u prilog špekulacije da će se Hrvatska odlučiti za američki zrakoplov ide i sastanak premijera Sanadera s američkim predsjednikom Bushem i drugim najvišim dužnosnicima, kao i prethodni posjeti ministra obrane Rončevića te zapovjednika HRZ-a generala Koprivnjaka SAD-u. 

Iako detalji njihovih sastanaka nisu poznati, pretpostavlja se da su razgovarali o predstojećim nabavama za potrebe HV-a. Sredinom ove godine izglednije šanse davale su se švedskom avionu, a Rončević je u jednom intervjuu rekao da je izglednija nabava novih aviona, što znači Gripena. Odlasci hrvatskih dužnosnika u SAD i pilota u Aviano ponovno su zakuhali stvar i prednost dali američkom avionu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene