Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Do kraja godine očekuje se odluka o nabavi novih borbenih zrakoplova za potrebe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ), s tim u vezi nekoliko je proizvođača zrakoplova do sada dostavilo samo informativne ponude, dok su neki od njih najavili da će materijale uskoro poslati preko svojih vojnih izaslanika, doznaje se danas u MORH-u.


Nije riječ ni o kakvom "prvom krugu", niti konkretnim ponudama za odabir zrakoplova koji bi u HRZ-u trebali zamijeniti MiG-ove 21 u sastavu HRZ-a još od Domovinskog rata, kojima se vijek trajanja bliži kraju, navode u MORH-u.

Vezani članci Cure tajni dokumenti (Foto: Dnevnik.hr) - 1 MORH otkrio koliko je novca potrošeno na propalu nabavu aviona: ''Najviše na putovanja, dnevnice i smještaj'' Slika nije dostupna Švedska istražuje poslove Gripena u Mađarskoj

U Ministarstvu obrane ističu kako će, nakon primitka svih ponuda, formirati posebno povjerenstvo koje će iščitati i razmotriti sve informativne ponude, a potom i izraditi natječajnu dokumentaciju. Do jeseni trebao bi biti raspisan i međunarodni natječaj za nabavu eskadrile borbenih zrakoplova, a očekuje se da će do kraja godine Hrvatska donijeti i konačnu odluku o kupnji zrakoplova.

Inače, u medijima se kao mogući novi zrakoplovi HRZ-a spominju švedski Gripen, zatim ruski MiG-29, te dva francuska Mirage 2000-5 i Mirage F1.

Informacije o svojim ponudama najavila je i američka tvrtka Lockheed Martin koja bi na velikom međunarodnom natječaju sudjelovala sa svojim lovcem F-16, te izraelska tvrtka IAI s moderniziranom verzijom F-16 kao i europski konzorcij Eurofighter.