Milijunske štete od poplava još uvijek trpe mještani Hrvatske Kostajnice. Zaživi li konačno ideja - njih će od vodenih bujica braniti pokretna, montažna ograda. Gradnju obrambenog nasipa stopirali su konzervatori, zbog čega se na realizaciju projekta čeka čak 10 godina.


Sa svakom kišom mještani s obje strane kostajničkog mosta, hrvatskog i bosanskog, pribojavaju se da će isplivati i nove nevolje. Na obrambeni nasip čekaju cijelo desetljeće. Tek je sada dogovoreno: gradit će se! Umjesto zečjim nasipima od podivljale rijeke štitit će ih montažne brane, prvi put u Hrvatskoj.

Vezani članci Plinski plamenik Smanjenje cijene neće svi osjetiti jednako: U ovom gradu stanovnici će od travnja uštedjeti samo tri kune na 100 prostornih metara plina Riječka tržnica pod vodom (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL) - 3 Prodavači ne odustaju: Tržnica u Rijeci i dalje je pod vodom, a već sutra stižu nove oborine

Pokretne metalne barijere u Europi nisu novost. Od poplave se na taj način brane u Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji. Imaju ih i u susjednoj Srbiji. Ne propuštaju vodu i brzo se postavljaju. Za sada se zna da će obrambeni zid biti dug oko jednog kilometra, ne i tko će graditi. No, ne bude li problema, sve bi trebalo biti gotovo do 2018.

"Uglavnom će biti stacioniran na ovom području, no nema razloga ako je takvo tehničko rješenje, da se ista oprema prenese i u neko drugo ugroženo područje", rekao je Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda. Od posljednje velike poplave, Pounje se nije oporavilo. Još trpe štete.

"U milijunskim iznosima. Nije to svake godine, ali 2014. je bila ekstremna, preko 150 kuća je bilo poplavljeno", rekao je Tomislav Paunović, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice. No, unatoč tome sa sustavom zaštite - debelo se kasni.

Problem obrane možda bi se i riješio ranije da nije bilo otpora ovdašnjih konzervatora. Strahovali su da bi gradnja narušila izgled starog grada kojeg od BIH dijeli samo most na Uni.

"Nažalost, izostala je komunikacija, nastojat ćemo to popraviti. Učinit ćemo ono što treba, izgradit ćemo ga bez obzira na to koliko košta", objašnjava Đureković. Za europski model, najvjerojatnije će se tražiti i europski novac. Samo da Una koja zasada ne prijeti poplavom i ovaj put ne bude brža.