456163
456163
456163
456163
456163

Rijeke rastu, oborine se smanjuju

  • , 07.11.2016., 12:38
  • Autor:
  • komentara

Na karlovačkom su području u ponedjeljak uvedene pripremne mjere obrane od poplava, jer je u 8 sati vodostaj rijeke Kupe iznosio 630 centimetara, te i dalje raste, a visok je i vodostaj rijeke Korane, 575 centimetara.

 
 
 
 
Nabujala Kupa ide prema Karlovcu (Video: Dnevnik Nove TV)
Nabujala Kupa ide prema Karlovcu (Video: Dnevnik Nove TV)

Obilne kiše zahvatile su Hrvatsku tijekom protekla 24 sata, što je, prema aktualnim podacima, dovelo do podizanja svih vodostaja na Dravi, Savi, Krapini, Neretvi, te na većini postaja na drugim rijekama, a najave govore o smanjenju oborina. 

No, prema aktualnim podacima Hrvatskih voda, jedino se Selo Kupa na Kupi nalazi pod režimom redovite obrane od poplava, nakon što je izišla iz kratkotrajnog stanja izvanrednih mjera obrane od poplave, te Sutla u Zelenjaku također pod redovitim mjerama.

Najveće količine oborina zabilježile su postaje u Gorskom kotaru i u Lici. Za 24 sata, računajući jutros do sedam sati, najveća količina oborina zabilježena je u Crnom Lugu u Nacionalnom parku Risnjak, 106 mm po četvornom metru.

U Delnicama je izmjereno 86 mm, u Gospiću 72 i u Parg-Čabru 68,6 mm po četvornom metru. Prema podacima Atlasa klime Hrvatske, za posljednji tridesetogodišnji prosjek, u Pargu godišnje najviše padne 2183 mm, a dnevni maksimum iznosi 226 mm.

U Gospiću prosječno padne 1368 mm, dok je najviše u jednom danu izmjereno 120 mm oborina. Najveće godišnje količine oborina u Hrvatskoj prima Gorski kotar, Velebit i sjeveroistočni obronci Konavoskog polja, od tri do tri i pol tisuće milimetara, što je iznad europskog prosjeka.

Najveće godišnje količine oborina izmjerene su na postajama Lividraga (3728 mm), Žilavi Dolci (3522 mm) i Risnjak (3449 mm), podaci su Atlasa klime Hrvatske. Najveća dnevna količina oborina izmjerena je u Zadru, 11. rujna 1986. godine, 352,2 mm.

Državni hidrometeorološki zavod za danas najavljuje djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku i povremenu kišu, a sutra u unutrašnjosti povremenu kišu i u gorju susnježicu i snijeg, dok na Jadranu najavljuje povremenu kišu i pljuskove, a kiša prema kraju dana na južnom dijelu može biti obilna. (Hina)

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se