Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvoreno pismo socijalnih radnika

Mahniti napad nožem na socijalnu radnicu: "Prijeti nam se, napada nas se, a sustav nas uopće ne štiti!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska komora socijalnih radnika uputila je otvoreno pismo u kojem upozorava na sustavno zlostavljanje kojima su socijalni radnici izloženi na svom poslu. Nakon što je 8.1. jedna od socijalnih radnica prilikom rada na terenu bila napadnuta nožem, struka je odlučila reagirati.

Opetovani napadi na socijalne radnike, nepostojeća zaštita te suočavanje sa stresnim situacijama u kojima ih se vrijeđa, tuče i oštećuje im se imovina, inicirali su javno istupanje Hrvatske komore socijalnih radnika koji apeliraju da se ovu društveno bitnu struku zaštiti adekvatnije no što je to trenutno slučaj.

Pročitajte i ovo Pomahnitali medvjed u Slovačkoj, ilustracija Harao ulicama grada Slovačke vlasti podigle dronove kako bi ubile pomahnitalog medvjeda: Ozlijedio je 10-godišnju djevojčicu i još četvero ljudi Policija u Vukovaru, ilustracija Podignuta optužnica Optuženi napadači na skupinu djece u Vukovaru: Za četvoricu se traži produljenje istražnog zatvora, za petog mjera opreza, a šesti je u bijegu

Pismo prenosimo u cijelosti:

"Zbog napada korisnice nožem na socijalnu radnicu, djelatnicu Centra za socijalnu skrb Čakovec, dana 8. siječnja 2019.g. oko 11:45 sati, dok je u društvu još tri stručne djelatnice provodila terenski psihosocijalni rad, ponovo skrećemo pažnju na opasne i ugrožavajuće uvjete rada u kojem rade kolegice i kolege u centrima za socijalnu skrb i ustanovama socijalne skrbi. Posljednji napad na istu kolegicu se također dogodio prilikom obilaska korisnika na terenu od strane iste počiniteljice. Važno je navesti, kako je protiv ove počiniteljice u trenutku posljednjeg napada već bio u tijeku postupak zbog kaznenog djela prijetnje, koji je na istovjetan način počinila prije godinu dana prema istoj socijalnoj radnici.

Iz podataka s terena saznajemo kako ovaj ponovljeni napad sustav pravosuđa i ministarstva unutarnjih poslova nije prepoznao s dužnom ozbiljnošću. Tek nakon dodatnih napora i ponovnog podnošenja pismene prijave sa svim detaljima o događaju počelo je postupanje vezano uz istragu kaznenog djela prijetnje. Do tada se vodio postupak zbog kaznenog djela „Oštećenja tuđe imovine“, a u ovom slučaju službenog automobila CZSS Čakovec. Iako je korisnica napala socijalnu radnicu nožem, namjerno, planirano te je osim što je oštetila vozilo (prskanje stakla kod vozača), nastavila pokušavati povrijediti socijalnu radnicu nožem na mjestu vozača.

Zabrinjava činjenica da se prema napadima na socijalne radnike, bilo oni verbalni, sramoćenje, vrijeđanje i sl., a onda i direktni - ugrožavanje života i zdravlja, ne postupa s dužnom pažnjom te se nema u vidu kako je svrha postupanja pravosudnog sustava - zaštita, u ovom slučaju, osoba koje rade svoj posao i koji su napadnuti u obavljanju svojih poslova.

Kolega Jakov Kudrić usmrćen je na svom radnom mjestu u Centru za socijalnu skrb Split dana 15.12.2000.g. Dakle, prije 18 godina. Od tada tražimo uvođenje statusa službene osobe za stručne radnike u sustavu socijalne skrbi, a zakonodavno tijelo već dugi niz godina uz obrazloženje postojanja „drugih kvalifikacija“ odbacuje prijedloge socijalnih radnika i drugih stručnjaka koji rade u sustavu socijalne skrbi za uvođenjem zakonskog rješenja kojim bi ove struke imale posebnu zaštitu na način da prisile, prijetnje i napadi na njih, budu kvalificirani na poseban način, poput statusa službene osobe. Time se diskriminira socijalne i druge stručne radnike koji obavljanjem svog poziva dolaze u iznimno opasne situacije, neposrednim dodirom, načinom postupanja i komunikacijom sa istim osobama i u sličnim situacijama kao i primjerice policajci.

Ono što još više otežava položaj socijalnih radnika je atmosfera linča prema socijalnim radnicima koji rade svoj posao, jer se i korisnici i promatrači bez ustezanja prepuštaju izražavanju agresije na krajnje uvredljiv, zlonamjeran i ponižavajući način.

Zbog toga ponovo apeliramo na hitno uvođenje posebne zakonske zaštite socijalnih i drugih stručnih radnika u sustavu socijalne skrbi na način kako su zaštićene struke koje imaju status službenih osoba u kaznenom zakonu."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene