Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabrana nošenja vjerskih simbola

''Hrvatska jedan od najljepših primjera, gdje muslimani uživaju sva prava i slobode''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Presedan na Europskom sudu pravde, koji je odlučio da poslodavci mogu zabraniti zaposlenicima da na poslu nose vjerske simbole kao što su muslimanske marame. Sud se bavio slučajevima dviju žena iz Francuske i Belgije koje su dobile otkaz jer su odbile skinuti marame. Muslimani osuđuju ovu odluku.

Od svoje punoljetnosti Nejra Hadžismajlović pokriva tijelo, kako joj kao muslimanki nalaže vjera. Otkriva tek lice i šake. Takvo odijevanje mogao bi joj zabraniti budući poslodavac na temelju odluke najvišeg europskog suda.

Pročitajte i ovo Ilustracija na 12 godina zatvora Dvojica osuđena zbog strijeljanja zarobljenih hrvatskih vojnika u Glini Zastava Islamske republike Pripadnik ISIL-a U BiH osuđen terorist koji se predstavljao kao humanitarac u Siriji

''Definitivno je Hrvatska jedan od najljepših primjera zemalja u Europi u kojima muslimani uživamo sva prava i slobode i vjerujem da se takvo što neće dogoditi u Hrvatskoj. I vjerujem da neću imati problema što se tiče marame'', rekla je Nera.

Probleme su zbog marama imale dvije žene iz Francuske i Belgije. Odbile su ih skinuti na poslu pa su dobile otkaze. Bivše poslodavce tužile su Europskom sudu pravde.

''Zabrana nošenja muslimanske marame, koja počiva na unutarnjem pravilu privatne tvrtke koja uvodi zabranu vidljivog nošenja bilo kojeg političkog, filozofskog ili vjerskog obilježja na radnom mjestu, nije izravna diskriminacija na osnovi religije ili vjerovanja'', rekao je Koen Lenaerts, predsjednik Europskog suda pravde u obrazloženju presude.

Muslimani su izričito protiv ovakve odluke. ''Smatramo da ovakva odluka oslikava stanje u 17., a ne 21. stoljeću. Šalje se loša poruka muslimanima i ruše se civilizacijski standardi, multikulturalna postignuća u Europi, što dodatno daje poticaj radikalima i ekstremistima'', rekao je Mevludin Arslani, zamjenik muftije u Hrvatskoj.

''Mogu konstatirati da se radi o jako opasnoj presudi Europskog suda koji je na tragu sveopće ksenofobije koja se pojavljuje, islamofobije i fašizma u Europi'', kaže Nejra.

Udruge za zaštitu ljudskih prava također izjavljuju da ovime muslimanke mogu doći u vrlo loš položaj. ''Strahujemo da će ovo isključiti muslimanke s tržišta rada i prisiliti ih da biraju između njihovog prava na slobodno izražavanje religije kroz oblačenje i njihovog prava na pristup tržištu rada'', rekla je Georgina Siklossy, Europska mreža protiv rasizma.

Iz ove organizacije tvrde da će odluka, osim na muslimane, utjecati i na ljude ostalih religija koji nose vjerska pokrivala za glavu. U praksi bi se mogla primjenjivati i na vidljivo istaknute križeve. A odluka je na kraju na samim poslodavcima koji će se za moguću zabranu moći pozvati na sudsku praksu.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene